Rolls to school.
Składniki.
18 pomidorków
koktajlowych
18 kulek
mozzarelli
3-4 łyżki natki
pietruszki
wierzch
jajko do
posmarowania
czarnuszka
czarnuszka
Wykonanie.
Do miski robota przesiać mąkę.
W letnim mleku rozpuścić drożdże i dodać do mąki.
Dodać roztrzepane jajko , stopione masło oraz sól.
Włączyć robot i wyrabiać ,aż utworzy się zwarta masa, kula. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto zagnieść, utworzyć wałek, podzielić na kawałki.
Z każdego
kawałka uformować placuszki .
Posypać natką
pietruszki, położyć 1 pomidorek i 1 kulkę mozzarelli, zawinąć i skleić.
Posmarować
roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką.
Ułożyć na
blasze sklejeniem na spodzie. Piec w temp.180 stop. 20-25 minut.
Bułeczki
pakujemy latorośli do śniadaniówki ,dokładając jabłuszko !