Rolls of minced meat.
Składniki.
50 dag mięso mielone
1 cebula
0,5 bułki namoczonej w mleku
1 jajko
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
sól
pieprz świeżo zmielony
majeranek
maggi
4 plastry szynki wędzonej
1 ogórek kiszony
1 cebula
Sos.
3 dag grzyby suszone
1 kostka bulion grzybowy
100 ml. śmietana kremówka 36%
pieprz
mąka ziemniaczana
Wykonanie.
Sos.
Grzyby zalać wodą, zagotować, odstawić do
ostygnięcia, przecedzić, wywar pozostawić, grzyby posiekać i dodać z
powrotem do wywaru.
Mięso.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na oleju,
ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku. Jak będzie miękka wycisnąć, przełożyć na sito
i jeszcze wydusić. Najlepsze będzie mięso samodzielnie zmielone np. łopatka
wieprzowa. Przełożyć mięso do miski, dodać przesmażoną cebulę, wyciśniętą bułkę
,jajko, śmietanę, przyprawy. Wyrabiać w misce, najlepiej ręką. Odstawić na 0,5
godziny do lodówki, będzie bardziej zwarte.
Ogórek pokroić w cienkie plasterki, cebulę w piórka.
Mięso podzielić na 4 części.
Teraz dla mniej zaawansowanych. Można sobie pomóc i
rozłożyć mięso na 4 kawałkach lekko przesmarowanej olejem folii do pieczenia.
Nożem uformować 4 prostokąty z mięsa. Na każdym rozłożyć plaster szynki, kilka
plasterków ogórka i trochę cebuli. Całość zwinąć w rulonik, związać jak
cukierek i piec w piekarniku około 30 minut w temp. 190 oC.
Bardziej zaawansowani zrobią to w ręku i obsmażą
roladki z każdej strony na patelni.
Przesmażone na patelni lub upieczone w piekarniku
roladki, włożyć do gotującego się wywaru z grzybami, dodać śmietanę i dusić na
małym ogniu około 15 minut. Sos zaciągnąć mąką.