Cabbage Pak Choi
with salmon.
Pak Choi, Bok
Choi, Choi Sum to nazwy odmian kapusty, którą Chińczycy nazywają małą białą
kapustą. Znana jest też jako kapusta gorczycowa.
Składniki.
2 kapusty
1 ząbek czosnku
2 plasterki
imbiru świeżego
2 cm papryczki chilli
szczypta soli, cukru
3 łyżki oleju
sezamowego
1 łyżka sosu
słodko pikantnego
2 plastry
łososia wędzonego
Wykonanie.
Kapustę umyć. Odciąć
twardy spód, wyrzucić. Od spodu ściąć po 2 plastry, nie wyrzucać.
Resztę kapusty
pokroić wzdłuż na parę części.
Plastry łososia
pokroić w paski.
Czosnek, imbir
i chilli drobno posiekać i przesmażyć na oleju.
Dodać plastry i
dusić 3-4 minuty, podlać dwiema łyżkami wody,
Następnie dodać
resztę kapusty i smażyć ,aż zmięknie.
W czasie
duszenia dodać sos słodko pikantny, mieszać, delikatnie przewracając kapustę.
Przełożyć na
talerze. Na tej samej patelni smażyć przez kilka sekund paski łososia. Posypać
nim kapustę i polać pozostałością z patelni.
U nas to
była przystawka, ale jest świetnym dodatkiem do dań obiadowych.
Można pominąć łososia lub dodać paseczki szynki.