Ciasto-blaszka
25 x 35 cm
Ciasto
10 dag drożdży
1 szkl. cukru
1 laska wanilii
4 jajka
1 szkl. oleju
4 szkl. mąki
tortowej
3/4 szkl. mleka
Budyń
1 budyń
waniliowy
1/2 l mleka
50 dag truskawek
1/2 szkl. cukru
2 łyżeczki mąki
ziemniaczanej.
Wykonanie.
Zrobić zaczyn z
drożdży, 3 łyżek mleka, 1 łyżeczki cukru i 1 łyżki mąki.
Kiedy podrośnie
połączyć z resztą składników ciasta. Dodrze wymieszać łyżką lub mikserem. Wylać
na blaszkę i odstawić ,aby podrosło.
Wierzch ciasta
posypać jagodami goji.
Ugotować budyń
i wyłożyć na ciasto.
Piec w
temp.175 stop. 30-35 min.
Truskawki
zasypać cukrem, wlać 2 łyżki wody i podgrzewać do rozpuszczenia cukru. Mąkę
ziemniaczaną rozmieszać z małą ilością wody i zagęścić truskawki.
Truskawki wylać na ciasto. Poczekać 1h i zajadać naprawdę ze smakiem.