Bondepige med
slor.
150g chleba
czerstwego
1 łyżeczka
masła
1 łyżka cukru
1 szklanka musu
jabłkowego
100ml śmietany
kremówki
Wykonanie.
Najlepszy jest
chleb żytni. Chleb zetrzeć na tarce.
W garnczku lub
na patelni stopić masło, dodać tarty chleb i cukier.
Smażyć,
mieszając ,aż się zrumieni. Ostudzić.
Na krótko przed
podaniem nałożyć na dno naczynia warstwę smażonego chlebka. Możemy użyć
większej salaterki lub pojedynczych .
Następnie
nakładamy warstwę musu i znowu warstwę chleba. Jeżeli mamy ochotę, to
możemy warstwy jeszcze raz powtórzyć.
Ubić śmietanę i
umieścić kleks na wierzchu deseru. Ja ozdobiłem rajskim jabłuszkiem, a Duńczycy
dają galaretkę z borówek. Resztę śmietany podajemy osobno.
Pochodzenia nazwy nie zgłębiłem, ale deser jest szybki, łatwy i
bardzo smaczny.