Asparagus on salad.
Składniki.
10 szt. szparagi zielone
sałata mix
10 szt. oliwki czarne
10 szt. oliwki zielone
5 szt. pomidorki koktajlowe
5 szt. kapary
5 szt. pomidory suszone
2 dag parmezan
ocet balsamiczny
1 jajko
0,5 łyżeczki ocet
sól
5 dag parmezan
0,5 łyżeczka olej
Wykonanie.
Przygotować koszyczek z parmezanu. Papier do pieczenia
posmarować odrobiną oleju. Zetrzeć na tarce parmezan i na natłuszczonym
papierze uformować z niego koło. Papier z serem położyć na suchej patelni i
podgrzewać do rozpuszczenia parmezanu. Szklankę, kubek przewrócić do góry dnem
i papier z rozpuszczonym serem położyć na odwróconej szklance serem do
szklanki. Przytrzymując papier uformować dłońmi brzegi koszyka. Przy odrobinie
wprawy możemy wielkość i kształt koszyka formować dowolnie.
Sałatę najlepiej różną, rozłożyć na półmisku , obłożyć
oliwkami, pomidorami, kaparami. Skropić octem balsamicznym.
Szparagi blanszować 3 minuty w lekko osolonej i
ocukrzonej wodzie. Wyjąć, owinąć plastrami szynki parmeńskiej i zapiekać 8 minut pod grillem w piekarniku.
Jajko w koszulce ugotować w lekko zakwaszonej wodzie i
włożyć do koszyczka z parmezanu.
Szparagi rozłożyć
na sałacie, posypać płatkami świeżo startego parmezanu.