Składniki.
450g mąki
30g drożdży
100g cukru
200ml letniego
mleka
100g masła
1 jajko
1 szczypta soli
1 łyżeczka
startej skórki z cytryny
Na wierzch-masa
sernikowa.
1/2 torebki
budyniu śmietankowego
4 łyżki cukru
125 ml mleka
125 ml
śmietanki kremówki
400 g sera
ricotta
2 żółtka
Kruszonka.
100g mąki
100g cukru
100g masła
50g płatków
migdałowych
Wykonanie.
Mąkę przesiać
do miski.
W środku zrobić
zagłębienie i wsypać pokruszone drożdże.
Dosypać 1
łyżeczkę cukru i wlać 100ml letniego mleka.
Dosypać trochę
mąki z brzegu i wyrobić papkę.
Pozostawić na
20min. pod przykryciem w ciepłym miejscu.
Na brzegu maki
rozsypać pozostały cukier, płatki masła, jajko, sól i skórkę cytrynową.
Zaczynając od
środka, zagnieść gładkie, sprężyste ciasto, dodając resztę mleka.
Odstawić na 45
minut.
Masa sernikowa.
Budyń
rozmieszać z cukrem w niedużej ilości mleka. Resztę mleka zagotować z kremówką,
dodać budyń, zagotować i schłodzić. Od czasu do czasu przemieszać, aby nie
utworzyła się skorupa.
Ser włożyć do
miski, zmiksować, dodać żółtka, skórkę cytrynową i budyń.
Wszystko dobrze
wymieszać.
Ciasto
energicznie zagnieść, rozwałkować i przenieść na lekko natłuszczoną blaszkę, nakłuć
widelcem lub specjalnym do tego celu przyrządem. Brzegi ciasta podciągnąć do
góry.
Wylać masę
serową.
Z mąki, cukru i
masła zagnieść kruszonkę i posypać masę serową.
Wierzch posypać
płatkami migdałów.
Dużo pisania i czytania, ale wbrew pozorom ciasto robi się sprawnie.