Japanese-style
cookies with goji berries.
Składniki.
8 ciasteczek.
Ciasto.
1 białko
sól -szczypta
25g cukru pudru
45g mąki
pszennej
1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia
3 łyżki mleka
1 łyżka oliwy z
oliwek
1 łyżka jagód
goji
Sos
miętowo-miodowy .
100ml herbaty
miętowej
100ml mleka
skondensowanego
1 łyżka miodu
Wykonanie.
Białko ubić z
solą, dodać cukier dalej ubijając.
Wsypać mąkę
wymieszaną z proszkiem i wymieszać. Dolać mleko wymieszane z oliwką i jagodami,
całość wymieszać.
Do małych
foremek ,najlepiej okrągłych ,przepędzlowanych delikatnie oliwką, nałożyć 1,5-2
łyżeczki ciasta.
Foremki ułożyć
w koszyku bambusowym i gotować na parze 15 minut. Większe ciasteczka około
20min.
Składniki sosu
wymieszać i polać nim ciasteczka. Udekorować jagodami i listkami mięty.
W oryginalnym
przepisie japońskim podaje się sos jaśminowy, za którym ja nie przepadam,więc
robię na bazie herbaty miętowej.
Jest to, delikatny, szybki ,egzotyczny deser.