Cigars
Turkish.
Druga propozycja arabskiego ciasta, którego
większość Arabów nie robi sama, tylko
kupuje gotowe to yufka.
Wachlarz wykorzystania yufki jest szeroki .Są dwa rodzaje
tego ciasta ,grubsze i cieniutkie. Grubsze stosuje się do potraw wytrawnych, a
cieńsze do wytrawnych i deserów. W Turcji można kupić je wszędzie. Świeżutkie,
mięciutkie i delikatne.
Składniki.
4 trójkąty ciasta
yufka
100g sera białego słonego
2 łyżki natki pietruszki
Olej do smażenia
Wykonanie.
Ser wymieszać z posiekaną pietruszką.
Na każdy trójkąt ciasta ,równolegle do górnego
boku.ułożyć wałeczek nadzienia grubości palca.Ciasto zwinąć w cygaro zaczynając
od góry. Końcówki ciasta zwilżyć wodą, aby się nie rozwijały.
Smażyć na gorącym oleju na złoty kolor.
Te serowe rurki są pysznie chrupiące .Są smaczną przekąską .