Królik pieczony
z sosem śmietanowym.
Wychowałem się
na bajkach Walta Disneya. Pamiętam królika
Bugsa jedzącego marchewkę i jego słynne powiedzenie " What's up doc ?
Myślałem, że króliki lubią marchewkę, a okazuje się, że króliki wolą
bardziej nać marchwi, niż jej korzeń. Dlatego marchewka będzie tylko dodatkiem,
a królik będzie pieczony i podany w sosie śmietanowym.
1 królik
250ml śmietany
1 cebula
200ml wina
białego wytrawnego
1 łyżka soku z
cytryny
2 łyżki masła
3 marchewki
zioła świeże: tymianek,
rozmaryn, majeranek
sól, pieprz
1-2 łyżki mąki
Wykonanie.
Sprawionego,
umytego królika pokroić na 6 części -skoki, łapy i comber, włożyć do naczynia
,polać winem ,łyżką octu, dodać pokrojoną cebulę ,zioła i marynować kilka
godzin.
Wyjęte mięso
osuszyć ,posypać solą i pieprzem. Dobrze zrumienić na maśle z wszystkich stron
,przełożyć do brytfanki i piec około 40 min. W czasie pieczenia polewać mięso
wytworzonym sosem.
Pod koniec
pieczenia zalać królika śmietaną wymieszaną z mąką i piec jeszcze 10min.
Upieczonego królika przełożyć na półmisek ,polać sosem obłożyć marchewkami,
groszkiem i pieczarkami. Przybrać zieleniną .Podawać z ryżem.