Lemon sponge
cake.
Delikatny,
wilgotny ,aromatyczny, dla dorosłych i dla dzieci.
Składniki.
Foremka 20X15
cm
2 cytryny
100g mąki
tortowej
125ml jogurtu
80g cukru pudru
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
2 jajka
szczypta soli
100g cukru na
syrop
200ml wody
Wykonanie.
Jogurt wlać do
miski, dodać cukier puder i ubijać 2 min. Dodawać stopniowo po 1 żółtku,
miksować.
Wsypać mąkę z
proszkiem i startą skórkę z 1 cytryny. Wymieszać łyżką.
Białka ubić z
solą i delikatnie połączyć z z ciastem. Przełożyć do foremki wysmarowanej
masłem i piec w temp.165stop.przez 35 min. Ciasto powinno pozostać jasne.
W trakcie
pieczenia biszkoptu gotujemy syrop.
Obieraczką do
warzyw obrać skórkę z drugiej cytryny, nie wyrzucać skórki.
Wycisnąć sok z
obu cytryn ,wlać do małego rondelka, dolać wodę, wsypać cukier krystaliczny i
skórki z cytryny. Gotować kilka minut.
Upieczony
biszkopt ponakłuwać i polać syropem. Odwrócić spodem do góry ,ponakłuwać i
polewać syropem. Na końcu można syrop jeszcze trochę zagęścić i znowu polać
ciasto.
My lubimy ciepłe, ale można schłodzić w lodówce i podać z ubita śmietaną.