Pasta in lemon and cream.
Przepis pochodzi z Taorminy na Sycylii, gdzie podobno rosną najpiękniejsze
cytryny.
Szybkie ,smaczne danie wegetariańskie .
Składniki.
20 dag makaronu tagiatelle
3 cytryny
80ml śmietanki słodkiej
1 łyżka masła
2 łyżki tartego parmezanu
1 łyżeczka sezamu czarnego
Wykonanie.
Cytryny sparzyć, wyszorować i osuszyć. Specjalnym przyrządem zestrugać
wiórki skórki.
Stopić masło ,dodać starte skórki cytryn, ale 1 łyżkę pozostawić. Gotować 1
min.
Dodać śmietankę i parmezan, mieszać i gotować, aż sos lekko zgęstnieje.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i dodać do sosu. Gotować
2 minuty ,dodać odłożone skórki cytryny. Posypać uprażonym sezamem i zajadać.
P.s. Jako dodatek było awokado z
gorgonzolą. I dla mnie dodatkowy dodatek ,plaster pieczonego indyka.
Awokado z gorgonzolą.
Takie awokado może stanowić samodzielną ,bardzo pożywną przekąskę. U mnie
dzisiaj zastąpiło jarzynkę do makaronu w cytrynie i śmietanie.
Składniki.
1 awokado
40g sera Gorgonzola Dolce
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka posiekanych pistacji
pieprz do smaku
Wykonanie.
Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę ,skropić sokiem z cytryny. Delikatnie
wydrążyć miąższ ,najlepiej łyżeczką. Przełożyć do miseczki. skropić cytryną, posypać
pieprzem. Dodać pokrojony w kosteczkę ser łagodny gorgonzola. Wszytko
delikatnie wymieszać i przełożyć do łupin awokado.
Posypać posiekanymi pistacjami. Dobrze smakuje z grzanką.