Lemon meatballs with saffron zucchini.
Klopsiki-składniki.
40dag cielęciny mielonej
1 bułeczka
1/2 szklanki mleka
1 cebula
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka śmietany 18%
1 jajko
1 łyżka skórki cytrynowej
olej do smażenia
sól, pieprz
Wykonanie.
Bułeczkę namoczyć w mleku. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle .Dodać
pozostałe składniki i wyrobić dobrze masę. Doprawić do smaku .Formować klopsiki
i usmażyć na rumiano.
1 cukinia
8 pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku
15 nitek szafranu
sól, pieprz
2 łyżki oleju
Wykonanie.
Na rozgrzanej oliwie smażymy cukinię pokrojoną w cienkie plastry
,zmiażdżony czosnek, połówki pomidorków, około 5 minut. Dodajemy sól, pieprz i
szafran rozpuszczony w 1 łyżce gorącej wody. Gotowe.
PS. Pierożki na zdjęciu są kupione gotowe i tylko trzeba je ugotować, ale
oczywiście można zrobić je samemu.