Oriental stew with prunes.
Zazwyczaj robię gulasz tradycyjny, dzisiaj trochę inny.
Zaintrygowała mnie, bardzo zróżnicowana kompozycja dodatków smakowych.
Inspiracją tego dania był przepis Anny Petryna [TUTAJ]
Składniki:
1 kg szynka wieprzowa
2 cebule
20 dag pieczarki
10 dag suszone śliwki
4 łyżki cebulki perłowe w zalewie
4 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki tymianek
1 łyżeczka posiekanego imbiru
150 ml wino czerwone Kadarka
1 łyżeczka cukru
300 ml bulion z drobiu
0,5 łyżeczki cynamon
2 łyżki sos sojowy kikkoman
sól, pieprz
olej do smażenia i marynaty
100 ml. śmietana 18%
mąka
vegeta
Wykonanie:
Mięso pokroić w grubą kostkę. Posypać vegetą, pieprzem, tymiankiem, skropić sosem
sojowym kikkoman i odrobiną oleju. Odstawić na 1 godzinę.
Mięso oprószyć mąką i partiami przesmażyć na oleju,
przełożyć do garnka w którym nasz gulasz będziemy dusić.
Boczek pokroić w cienkie paski, cebulę w kostkę, przesmażyć,
dodać drobno pokrojony imbir i czosnek, a następnie łyżeczkę cukru,
skarmelizować cebulę i na koniec zalać
winem. Całość dodać do mięsa, posypać cynamonem, wymieszać i dusić około 1
godziny. W miarę ubytku wytworzonego sosu, uzupełnić bulionem. Mięso powinno
być całe zalane.
Po godzinie dodać pokrojone w plasterki i przesmażone
pieczarki, cebulki perłowe i suszone śliwki. Całość dusić jeszcze około 20
minut. Na koniec dodać śmietanę. Jeżeli sos jest za rzadki, zaciągnąć 1
łyżeczką mąki.