Kiedy upiekłem paluchy ziołowe ze smalczykiem
,to Smakowita Pajda zaskoczyła mnie swoim wpływem na kruchość i
wyrazisty smak wypieku. Postanowiłem tę jej zaletę wykorzystać dalej i rozwinąć spektrum ,upiekłem wytrawne
babeczki – krusztadki. Nie rozczarowałem się , krusztadki są kruche ,
z wyczuwalnym interesującym ziołowym
smakiem ziół ogrodowych ,pyszne ciepłe i zimne.
Ciasto.
6-7 łyżek mąki
8 dag sera twarogowego
4-5 łyżek smalczyku roślinnego z ziołami ogrodowymi Smakowita Pajda
Szczypta proszku do pieczenia i soli
Nadzienie.
10 pieczarek
2łyżki startego sera
1 łyżeczka smalczyku
Sól, pieprz do smaku
Przesianą mąkę posiekać nożem ze smalczykiem z ziołami ogrodowymi, zmielonym twarożkiem i proszkiem do
pieczenia ,zagnieść ciasto.
Wyłożyć ciastem małe ,karbowane foremki i upiec w
temp.180stop.
Pieczarki pokroić w plasterki i przesmażyć na smalczyku
roślinnym z ziołami ogrodowymi, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na dno upieczonych krusztadek nałożyć trochę startego
sera, pieczarki i posypać serem .Wstawić
do piekarnika ,do rozpuszczenia sera. Udekorować pietruszką.
Krusztadki z pieczarkami są smacznym dodatkiem do zup
,ale stanowią też atrakcyjną samodzielną przekąskę .Polecam smacznie.
Walentynki
już tuż, tuż – 14 lutego.
Czy to się komuś podoba ,czy nie 14 lutego jest obchodzony na całym świecie jako „Dzień zakochanych”. Nie
jest to wymysł współczesny, chociaż marketingowo na pewno. Obecnie ,w moim
przekonaniu ten „miłosny dzień” ma szerokie spektrum. Kocham Cię ,kochajmy się ,odnosi się do wszystkich ,których darzymy
sympatią ,nie koniecznie wielką miłością.
Włóżmy swojemu dziecku do śniadaniówki jabłuszko walentynkowe, będzie
zachwycone i nie głodne. A koleżanka zza biurka też ucieszy się z takiego
dowodu sympatii.