Baked potato.
Składniki:
1 duży ziemniak
10 dag twaróg biały
4 suszone włoskie pomidory
1 mała posiekana drobno cebulka
1 łyżka śmietana 18%
4 zielone szparagi
6 oliwek zielonych
kiełki rzodkiewki
Sos żurawinowy:
2 łyżki żurawina suszona
2 łyżki jogurt
2 łyżki śmietana
sól, pieprz
2 łyżki sok z
pomarańczy
0,5 łyżeczki sok z cytryny
Wykonanie:
Ziemniak ugotować, przekroić wzdłuż, wydrążyć środek.
Obsmażyć najlepiej we frytkownicy, ew. na patelni. Twaróg wymieszać z pokrojoną cebulą, suszonymi
pomidorami, łyżką śmietany i czubrycą.
Posolić, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Nałożyć na ziemniak, ułożyć po dwa
zielone szparagi. Całość polać sosem
żurawinowym, udekorować kiełkami rzodkiewki i zielonymi oliwkami.
Sos żurawinowy szybki - wszystkie składniki wymieszać
blenderem.