Classic pork jelly.
Bardzo lubię klasyczną galaretę wieprzową. Kiedyś nie
wyobrażałem sobie galarety bez wieprzowych nóżek. Teraz robię bez i też jest
dobra, a przy tym, może mi się tylko tak wydaje mniej tłusta.
Składniki:
2 golonki wieprzowe
50 dag karkówki wieprzowej
50 dag szynka wieprzowa
ziele angielskie
liść laurowy
włoszczyzna
sól, pieprz
żelatyna
Wykonanie:
Mięsa pokroić na mniejsze części ,umyć zalać wodą
i gotować. Po godzinie dodać włoszczyznę, ziele, liść. Doprawić solą i
pieprzem. Gotować do miękkości. Mięso wyjąć, pokroić w drobną kostkę, dodać do
przecedzonego wywaru. Gotujemy bez nóżek, trzeba dodać żelatynę. Przeważnie
dodajemy 6 małych łyżeczek na 1 litr. Rozlać do miseczek i poczekać najlepiej
do następnego dnia. Osobiście bardzo lubię taką galaretę z aceto balsamico di
Modena, ale może być cytryna, ocet.