30 dag pierś z kurczaka
Składniki marynaty:
1 łyżeczka gorczycy
1 łyżeczka tandoori masala
1 cebula
3 ząbki czosnku
0,5 cm świeży imbir
1 mała czuszka
0,5 łyżeczki kminku
0,5 łyżeczki kolendry
1 łyżeczka musztardy
0,5 łyżeczki soli
50 ml oliwy z oliwek
150 ml jogurt naturalny
Wykonanie:
Pierś z kurczaka pokroić w cienkie paski. Każdy pasek
lekko rozbić tłuczkiem ( rozpłaszczyć).
Gorczycę wrzucić
na patelnię, po chwili dodać drobno pokrojoną cebulę, czosnek, imbir i krótko przesmażyć na części oliwy.
Przestudzić, przełożyć do miseczki i dodać wszystkie pozostałe składniki, zmiksować
blenderem.
1/3 część przeznaczyć do zamarynowania pokrojonego w paski kurczaka. Paski kurczaka włożyć do
marynaty ( pasty) i trzymać w otrzymanej
paście przez około 4 godziny.
Następnie nabić na dwa patyki do szaszłyków i grillować w
piekarniku 20 -25 minut. Oczywiście możemy to zrobić na węglowym grillu,
ostatecznie na patelni grillowej.
Pozostała część
przygotowanej marynaty, ( pasty) wykorzystać jako sos.
Z czym podamy szaszłyki zależy od nas. Można jeść z
ryżem, bagietką, tostem. Ja miałem akurat ochotę na chiński przesmażony
makaron.