Christopher potatoes.
Specjał, dlatego ,że ziemniaczki są delikatne, ziołowe ,ze śmietanką
i w kołderce. Właśnie ta kołderka z kruchego ,chrupiącego ciasta ,dla
niektórych jest ważniejsza niż środek.
Składniki.
1 pęczek świeżych ziół
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
50g masła
100 ml śmietana kremówka 36%
Ciasto.
30 dag mąki
15 dag masła
1 jajo
1 żółtko
sól szczypta
1 łyżeczka sezamu czarnego
Wszystkie składniki ciasta zagnieść i włożyć do lodówki na 1 h.
Następnie z części ciasta formujemy wałeczki, spirale, warkoczyki lub inne
ozdoby, a resztą wylepiamy dno i boki naczynia do zapiekania o średnicy do
20cm.Brzegi ciasta muszą wystawać sporo poza rant naczynia ,abyśmy mogli
założyć je środka.
Obrane ziemniaki gotować 15 min, przestudzić i pokroić w plasterki .
Układać je warstwami na cieście, posypując solą, pieprzem, gałką
muszkatołową ,posiekanymi ziołami i rozpuszczonym masłem.
Zalepić ciasto na górze .Wokół rantu ułożyć ozdobny warkoczyk. Ciasto
posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem.
Pośrodku potrawy robimy otwór wkładając małe, metalowe lub porcelanowe
kółko.
Piec 1 h w temp.180stop.
Przed podaniem wyjąć
"kominek" i do otworu wlać śmietanę.