Strawberries in a basket.
Proponuję deserek,
lekko pikantny w miseczkach z ciasta filo.
Greckie ciasto filo
Truskawki
Kandyzowany por —po 3
szt .na porcję
Kilka bezików
300ml śmietany kremówki
2 -3 łyżeczki gotowego
syropu chilli z limonką i kolendrą
Wykonanie.
Płaty ciasta pokroić w kwadraty jednakowej wielkości po 4 sztuki na jeden
koszyczek.
Masło stopić ,posmarować nim płaty filo, nałożyć jeden na
drugi ( 4 sztuki) i włożyć do foremek.
Piec w temp.200stop. około 8 minut, aż ciasto będzie
kruche i chrupiące. Wyjąć i ostudzić.
Śmietanę ubić i wymieszać z syropem chilli z lionką i
kolendrą. Nałożyć do miseczek z ciasta filo ,dołożyć truskawki ,beziki i paski
kandyzowanego pora.
Syrop chilli z limonką i kolendrą kupujemy w sklepie.
Liście pora tniemy na wąskie paski , smażymy w syropie
cukrowym ,aż się zeszklą i suszymy. Są naprawdę smaczne.