Sałatka z kozią
bródką.
Składniki.
3 kromki
białego chleba
150 g koziego
sera
2 garście
endywii
4 pomidorki
koktajlowe
Sos.
1 łyżka octu
balsamicznego
1 łyżka oliwki
z orzechów ziemnych
1 łyżka soku z
pomarańczy
pieprz, sól
Wykonanie.
Z chleba
wykroić 6 kwadratów i grillować grzanki około 6minut.
Na grzance
ułożyć plaster sera koziego i piec na rozgrzanym grillu, aż na serze pojawią
się bąble, około 5 minut.
Na talerzu
ułożyć endywię (kozią bródkę), grzanki serowe i pokrojone pomidorki.
Składniki sosu zemulgować i polać nim sałatkę. Posypać pieprzem.
Sałatka
francuska z groszku śnieżnego.
Składniki.
100 g groszku
śnieżnego
1 grapefruit
6 rzodkiewek
4 liście sałaty
masłowej
1 łyżeczka
sezamu czarnego
Sos.
1 łyżka octu
truskawkowego
1 łyżka soku z
grapefruita
1 łyżka oliwy z
oliwek
1 łyżeczka
cukru brązowego drobnego
Wykonanie.
Groszek
oczyścić z szypułek i włókien. Blanszować, przelać do zimnej wody i odcedzić.
Z grapefruita
wykroić fileciki, a rzodkiewki w plasterki.
Na talerzu
ułożyć umyte liście sałaty, fileciki grapefruita, plasterki rzodkiewek i
strączki groszku.
Do miseczki
wlać ocet, wodę wsypać cukier i rozpuścić. Dodać oliwkę, wymieszać dodać biały
pieprz i bazylię.
Sosem polać
sałatkę i posypać uprażonym sezamem.
Rada.
Groszek śnieżny można zastąpić bardzo młodym groszkiem cukrowym.
Sałatka Alicji-co babcia ma w lodówce
Składniki.
sałata lodowa
papryka żółta i
czerwona
pomidory
ogórek zielony
rzodkiewka
szczypiorek
jogurt
sól, pieprz
chilli
Wykonanie.
Ogórek pokroić
w półplasterki.
Papryki i
pomidory w kostkę.
Rzodkiewkę
zetrzeć na tarce.
Sałatę pokroić
na małe kawałki
Warzywa układać
warstwowo w salaterce.
Do jogurtu
dodać sól, pieprz,czosnek i chilli. Polać
sałatkę.
Posypać posiekanym szczypiorkiem.
Niskokaloryczna
sałata z truskawkami i ogórkiem.
Składniki na 4
porcje.
1 ogórek
1 główka sałaty
masłowej
1 garstka
rukoli
250
g truskawek
1 cytryna
3 łyżki octu
truskawkowego
2 łyżki oliwki
Wykonanie.
Cytrynę sparzyć
i zeskrobać skórkę. Ja posiadam specjalny przyrząd do tego celu.
Oliwkę i ocet
truskawkowy zmiksować. Można dodać trochę soku z cytryny, soli i pieprzu.
Na talerzu
ułożyć porwaną sałatę masłową i rukolę.
Ogórek pokroić
w cienkie plasterki i ułożyć na sałacie. Dodać pokrojone truskawki polane
sokiem z cytryny.
Każdą porcję
sałatki polać sosem i posypać skórką cytrynową.
Sałatka
karaibska.
Składniki.
1 papaja
1 granat
1 mango
1 karambola
3 plastry pitai
3 kiwi
3 brzoskwinie
20 dag truskawek
Wykonanie.
Brzoskwinie
zanurzyć na chwilę we wrzącej wodzie i następnie ostrym nożem ściągnąć skórkę. Pokroić
na cząstki.
Dojrzałą papaję
obrać i pokroić w paski.
Obrane kiwi
pokroić w plasterki, podobnie gwiaździstą karambolę, a truskawki i pitaję na
ćwiartki.
Na półmisku
ułożyć owoce.
Mango obrać i
zmiksować z paroma truskawkami, dodać łyżeczkę soku z limonki.
Sosem polać
sałatkę i posypać pestkami granatu. Podawać po schłodzeniu.
Rada. Mango mają charakterystyczny smak i nadają sałatce owocowej naturalną
lekko cierpką słodycz. Do tej sałatki możemy wykorzystać owoce własnego wyboru,
ale nie rezygnujmy z mango.
Pestki papai są jadalne, ich ostry smak, doskonale
nadaje się do przyprawiania sosów, sałatek, zup.
Groszek śnieżny
z papryką.
Składniki.
150 g groszku
śnieżnego
1 cebula
1/2 papryka
czerwona
1 łyżka imbiru
świeżego
1 ząbek czosnku
1 łyżka sosu
ostrygowego
1 łyżeczka
cukru szczypta soli
1 łyżka wody
Wykonanie.
Ze strączków
groszku odkroić szypułki ,potem odłamać czubki i ciągnąc w dół oderwać
włókna,które biegną z boku .
Cebulę i
paprykę pokroić w cienkie paski.
Na patelni lub
w woku rozgrzać olej i przesmażyć cebulę, paprykę i starty świeży imbir.
Dodać posiekany
czosnek i groszek śnieżny, smażyć ciągle mieszając 2min., aż groszek stanie się
jasnozielony.
Dodać sos ostrygowy, cukier, sól i wodę. Wymieszać i podawać.