Strawberry souvenir on Mother's Day.
Dzień Matki , 26-go maja.
Szanuj swoją matkę i nie zapomnij o niej
Przez wszystkie dni jej życia.
Czyń
to, co jej się będzie podobać,
i nie zasmucaj jej duszy
żadnym twoim uczynkiem.
Pismo Św. Księga Tobiasza 4,
3.
Dzień Matki jest obchodzony w wielu krajach jako wyraz
naszego szacunku i miłości dla matek, które nas urodziły, opiekowały się i
wychowały.
Dzień Matki sięga w głąb historii. Święto wywodzi się z
kultu matki –bogini, Rea w starożytnej
Grecji. Kult matki ku czci Kybele, Wielkiej Macierzy Bogów, praktykowano w
całej Azji Mniejszej.
W XIII w. król angielski Henryk III ustanowił modły
dziękczynne w kościołach za opiekę i
miłość matczyną.
Od 1644 r. święto to obchodzi się w domach, jest to
uroczystość rodzinna, Mathering Sunday.
W 1914 amerykański Kongres zatwierdził Dzień Matki jako
święto narodowe.
Polacy obchodzą Dzień Matki 26-go maja . Zapoczątkował je
w 1914 r. Kraków.
Kim jest ta miła
pani, zgadnijcie moi kochani?
Chorym poprawia poduszki, choć nie jest
pielęgniarką.
Smaży wspaniałe racuszki, choć wcale nie jest
kucharką.
Uczy nas różnych robótek, choć nie jest panią ze
szkoły.
I zna lekarstwo na smutek, od razu jesteś
wesoły.
Wkłada nam od niechcenia cukierek w kieszeń
fartuszka.
Spełnia nasze życzenia jak dobra wróżka.
A kiedy wkłada sukienkę nową i uśmiech oczy jej
rozjaśnia
To myślę, a może to królowa na chwilę wyszła z
baśni?
A to jest przecież moja mama tylko rysunek ją
pomniejsza.
Ale jest przecież taka sama tylko, że dużo
ładniejsza.
Wszystkim Mamom, nie tylko dzisiaj, życzę dużo zdrowia,
dni pełnych radości, siły i wytrwałości w wychowywaniu dzieci , aby świat był
coraz lepszy i słodszy….
Truskawkowy
souvenir na Dzień Matki.
Składniki.
500 g truskawek
1 cytryna
125 ml nalewki
z wiśni
150 g cukru
pudru
12 łyżeczek
żelatyny
500 g kremówki
36%
24 szt. biszkoptów
50 g czekolady
1 łyżka masła
Wykonanie.
Tortownicę,20 cm,wyłożyć
papierem. Z biszkoptów ułożyć brzeg tortu,
Truskawki umyć,
usunąć szypułki.
Połowę
truskawek zmiksować. Drugą połowę pokroić w ćwiartki i skropić nalewką.
Resztę nalewki
wymieszać z cukrem, sokiem cytrynowym i startą skórką .Dodać namoczoną żelatynę
i podgrzewać do jej rozpuszczenia. Następnie dodać do zmiksowanych truskawek.
Śmietanę dobrze
ubić i powoli połączyć z przestudzoną żelatyną.
Połowę masy
nałożyć do tortownicy.
Teraz warstwa truskawek
pokrojonych w ćwiartki.
Na truskawki
wyłożyć resztę masy.
Czekoladę roztopić
z masłem i polać wierzch tortu.
Ozdobić
plasterkami truskawek i polać resztą
czekolady .
Jako ,że to prezent, obwiązujemy ozdobną wstążką.