Chociaż jestem tradycjonalistą ,to od czasu do czasu lubię zaskoczyć moich
wigilijnych współbiesiadników czymś nowym. W tym roku będzie to mała chochelka
tej wyśmienitej zupki.
Składniki.
1/2 łyżeczki nitek szafranu
3 łyżeczki oleju
2 cebule czerwone
1 por ,biała część
4 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki imbiru świeżego
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki majeranku
50 ml wina wytrawnego
1 papryka czerwona
1/2 kg pomidorów
125 ml przecieru pomidorowego
600ml wywaru z ryby
2 łyżeczki cukru brązowego ,drobnego
2 pomarańcze
2 łyżki natki
pietruszki
sól, pieprz
Z głowy i kręgosłupa ugotować wywar .
W 2 łyżkach wrzątku namoczyć szafran.
W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej. Dodać posiekane drobno cebule, posiekany
por, czosnek posiekany, liść laurowy i majeranek. Przesmażyć, aż cebula
zmięknie.
Wlać wino, dodać pokrojoną paprykę i pomidor .Przykryć i smażyć 10 minut.
Dodać wywar rybny, przecier pomidorowy, cukier , szafran z zalewą i
pokrojoną w cząstki 1 pomarańczę. Gotować na małym ogniu ,bez przykrycia 10
minut.
Dodać pokrojonego w kostkę (paski) ,tak na kęs, sandacza i gotować 8
minut ,aż będzie miękki. Pod koniec gotowania dodać drugą pokrojoną pomarańczę.
Dodać sól, pieprz do smaku i posiekaną pietruszkę.
Smacznego.
PS. Jeżeli taką zupę ugotujemy na bazie
dorsza też będzie wspaniała.