Składniki:
15 dag filet z sandacza
sok z cytryny, sól
pieprz świeżo mielony
1 por
100 ml. śmietana kremówka 36%
1 łyżka ketchupu
30 ml. brandy
1 łyżka sosu pikantnego chilli
sól, pieprz
masło i olej do smażenia
przyprawa do ryb
Wykonanie:
Na patelni rozpuszczamy masło z odrobiną oleju. Dodajemy
białe części pora i dusimy. Następnie dodajemy ketchup, łyżeczkę sosu
pikantnego chilli, mieszamy i wlewamy śmietanę. Pory dusimy do czasu
zredukowania śmietany do połowy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy
brandy i sos jest gotowy.
Sandacza posolić, skropić sokiem z cytryny, obtoczyć w
mące i usmażyć na maśle z dodatkiem oleju, oczywiście zaczynając smażenie od
strony skóry.
Na talerz wylewamy sos a na nim układamy usmażonego sandacza.
PS. Sandacz w moim wykonaniu przyprawiony jest mieszanką
ziołową do ryb. Doprawienie ryby zależy od naszych smaków. Niektórzy lubią
tylko sól i cytrynę.