Składniki:
175 g miękkiego masła
6 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
250 g mąki pszennej
25 g stopionej czekolady
białko do posmarowania
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać skórkę pomarańczową, wymieszać.
Stopniowo dosypywać mąkę ,ucierać i wyrobić miękkie ,gładkie ciasto. Można
sobie pomóc palcami.
Ciasto podzielić na połowy. Do jednej dodać stopioną czekoladę i wyrobić.
Oba ciasta zawinąć w folię i włożyć przynajmniej na godzinę do lodówki.
Po schłodzeniu ,oba ciasta ,rozwałkować na prostokąty o szerokości 7-8 cm i
grubości 1 cm.
Jeden kawałek posmarować roztrzepanym białkiem i nakryć drugim płatem
ciasta.
Ciasto przekroić wzdłuż i przewrócić jeden kawałek .Posmarować jego brzeg
białkiem i przyłożyć do drugiego tak ,aby przypominały szachownicę. Docisnąć
,aby się skleiły.
Ciasto pokroić na kawałki o szerokości 2cm ,położyć je płasko na
natłuszczonej blasze w odstępach.
Piec
w temp.180 stop. około 20 min. Sprawdzić czy stwardniały. Zostawić chwilę na
blasze ,aby przestygły i następnie przełożyć na paterę.