Nazwa trochę przewrotna, ale danie pyszne. Wynalazki,
dlatego, że pomiędzy dwa plastry bakłażana i ser, można włożyć np. szynkę konserwową i
pomidora w plastrach czy też np. plasterki świeżego ogórka. Pełna dowolność.
Podajemy jako samodzielne danie lub jako przystawkę. Wszystko zależy od naszych
"mocy przerobowych".
Składniki na 4 porcje:
1 bakłażan
4 plasterki szynki szwarcwldzkiej
4 plasterki sera gouda
1 papryka bez skórki
zioła prowansalskie
sól, pieprz
mąka, jajko, bułka tarta
olej do smażenia
Bakłażana pokroić wzdłuż na 8 plasterków, które należy
wymoczyć przez 1/2 godziny w osolonej wodzie. Wyjąć z wody, osuszyć na
papierowym ręczniku.
Każdy plaster posypać odrobiną ziół prowansalskich i
pieprzem.
Na plasterku bakłażana układamy, szynkę szwarcwaldzką,
ser i kawałek czerwonej papryki bez skórki.
Całość przykrywamy
plastrem bakłażana, panierujemy w mące, jajku i tartej bułce i smażymy z obu
stron na oleju. Można podać z sosem, ketchupem, bez sosu jest również bardzo smaczny.