Lubię mięso mielone, oczywiście zmielone w domu. Broń
mnie Panie Boże, przed kupnem gotowego, zmielonego mięsa w sklepie. Do zrobienia tego dania,
zainspirował mnie przepis na blogu Fabryka Pomysłów [TUTAJ]. Zrobiłem trochę inaczej i
dodałem grzyby, które rosną w moim
ogrodzie, a jest ich w tym roku bardzo dużo.
Składniki:
1,5 kg łopatka wieprzowa
2 cebule
1 duża bułka namoczona w mleku
2 jajka
2 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz, majeranek, maggi w płynie
75 dag leśne grzyby
1 cebula
sól. pieprz
Grzyby obgotować, pokroić na mniejsze kawałki, przesmażyć
z cebulą pokrojoną w kostkę, odstawić do przestudzenia.
Łopatkę wieprzową zmielić w maszynce, razem z przesmażoną
cebulą i wyciśniętą bułką. Dodać jajka, śmietanę, przyprawy. Wymieszać, dodać
przygotowane grzyby. Masę włożyć do keksówki i piec około 1 godziny w temp.
180oC.
Tak upieczoną pieczeń, można podawać na gorąco z
dodatkiem sosu i na zimno np. z ogórkiem kiszonym.