5 fig świeżych
15 śliwek
2 łyżki masła
1 łyżka miodu
150 ml czerwonego wina
garść nerkowców lub migdałów
Na maśle ,miodzie i winie przesmażyć połówki śliwek .
Figi umyć ,przekroić na krzyż do połowy i od dołu lekko ścisnąć ,aby się
rozchyliły.
Do środka każdej figi wsunąć połówkę przesmażonej śliwki.
Figi ułożyć w żaroodpornym naczyniu i polać sosem z patelni .
Posypać orzechami lub migdałami.
Zapiekać 10-15 min w temp. 180
stop.Czas zapiekania zależy od dojrzałości fig oraz naszych preferencji.
Gotowe figi podajemy z sosem szodonowym .
Sos szodonowy .
3 żółtka
100 g cukru
250 ml wina białego wytrawnego lub półwytrawnego lub słodkiego
Żółtka ubijać z cukrem w kąpieli wodnej ,wlać wino i dalej ubijać ,aż utworzy
się gesty sos.
Szodon możemy podawać ciepły i zimny .Jeśli chcemy podać na zimno ,to po
zdjęciu z kąpieli wodnej ubijamy ,aż sos całkowicie ostygnie.
P.s. Czerwony sos został przygotowany
z winem czerwonym i malinami.