Dzisiaj specjalna kawa na rozgrzewkę, dla tych ,których gnębi deszcz i chłód.
8 łyżeczek kawy mokka
2 kieliszki grappy lub wódki
1/2 szklanki różowego francuskiego wina
Celebro [TUTAJ]
skórka z cytryny ,cukier
We Włoszech w Dolinie Aosty parzy się ją w
specjalnych naczyniach zwanych grolla ,które posiadają kilka wylotów. Kawę
należy zaparzyć ,dodać pozostałe składniki i mocno podgrzać w
rondelku grolla. Do każdego wylotu przybliżyć zapaloną zapałkę ,tak aby
powstał niebieskawy płomień. Płomień zgasić i pić na zdrowie.
Jeśli nie posiadamy grolla ,to po
umieszczeniu składników w żaroodpornym naczyniu ustawiamy je na podgrzewaczu
lub innej płytce grzewczej na środku stołu i podgrzewamy stale mieszając.
Kiedy składniki zagotują się ,zbliżamy zapałkę do kawy ,tak aby na powierzchni
pojawił się płomień. Łyżką wazową, raczej małą ,nabieramy kawę i wlewamy do
filiżanek.
P.s.
Po wypiciu lampki francuskiego wina Celebro do kawy, nawet motyl rozwija
skrzydła. Polecam to doskonałe wino www.facebook.com/KlubCelebro.
Ja pomijam cukier
,bo sam jestem chodzącą słodyczą :)