Fondue to tradycyjna szwajcarska potrawa. Każdy kanton ma własny przepis na
fondue w którym głównym składnikiem jest ser pochodzący z danej okolicy.
Fondue to świetne zagospodarowanie wieczoru z przyjaciółmi. No, bo czy może
być coś przyjemniejszego jak jedzenie z jednego kociołka, jak za Piasta i
popijanie wyśmienitym francuskim winem np. Celebro France [TUTAJ]
Dobre fondue, to bardzo dobrze dobrane ,bardzo dobre sery. Najlepsze
jest gotowe szwajcarskie fondue. Jeżeli takiego brak, to proponuję wykorzystać
poniższy przepis.
250g sera gruyere
250g sera ementalskiego
100gsera cheddar
300ml wina białego francuskiego CELEBRO
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 ząbek czosnku
szczypta gałki muszkatołowej i pieprzu białego
1 bagietka pokrojona w kostkę 2X2 cm
Kamionkowy kociołek lub inny o grubym dnie przetrzeć czosnkiem ,wlać
wino i lekko podgrzać.
Sery pokroić w kostkę i roztopić w winie na średnim ogniu ,stale mieszając.
Jeżeli ser nie tworzy jednolitej masy z winem , nie martwimy się,
tylko dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z winem.
Masę serową doprawiamy gałką i pieprzem.
Kociołek z fondue stawiamy na podgrzewaczu i zaczynamy zabawę .
Każdy z biesiadników nabija na swój widelec do fondue kostkę chleba i macza
ją w masie serowej.
No i konieczne jest
winko ,białe, półwytrawne, to ,które dodałem do sera ,Celebro France www.facebook.com/KlubCelebro ,pomaga w trawieniu ,a poza tym smakuje
wyśmienicie, pełne przyjemnych cytrusowych aromatów z orzeźwiającą
owocową nutą.
P.s.
Dobrym
dodatkiem do dania są warzywa marynowane, oliwki jak i świeże owoce.