Nazwa może trochę przewrotna, ale te placuszki, robi się
podobnie jak mielone, z tą tylko różnicą, że zamiast mielenia, ścieramy na
tarce.
1,5 kg cukinia
0,4 kg ziemniaki
2 cebule
3 jajka
3 łyżki mąki
1 pęczek koperku
zioła prowansalskie
sól, pieprz cayenne
olej do smażenia
Wykonanie:
Cukinię i obrane ziemniaki zetrzeć na tarce, najlepiej na
średniej łezce. Posolić, przełożyć na
sito do obcieknięcia. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć. Warzywa
przełożyć do miski, dodać przesmażoną cebulę, jajka ,mąkę, koperek, przyprawy.
Wszystko wymieszać. Formować małe kulki, rozpłaszczyć i smażyć
na gorącym oleju z obu stron. Doskonale smakują z sosem czosnkowym.