Składniki na placki:
6 dużych ziemniaków
1 jajko
4 łyżki mąki
½ cebuli.
1 łyżeczkę śmietany kwaśnej
Sól
Olej do smażenia
0,5 l. kwaśnej gęstej śmietany
0,5 kg łosoś wędzony
Koperek i cytryna do dekoracji
Ziemniaki,
jajka, mąkę, cebulę, śmietanę i sól wkładam do malaksera i miksuję. Jak ciasto
jest za rzadkie dosypuję trochę mąki. Oczywiście, można zetrzeć na tarce
ziemniaki i cebulę. Jak kto woli i lubi. Dodanie śmietany do ciasta czyni
placki bardziej puszyste.
Z
przygotowanej masy smażymy, malutkie
placuszki ziemniaczane.
Na usmażone
i zimne placki nakładamy łyżką śmietanę i rulonik z łososia. Jeżeli śmietana
jest za rzadka można dodać odrobinę żelatyny.
Dekorujemy
koperkiem i cytryną.