Od przyjaciół dostałem kilka dorodnych kabaczków i teraz one królują w
kuchni. Kabaczki bezkonkurencyjne pod względem wszechstronności ,dopasowują się
swoją delikatnością do wszystkiego .Doskonale komponują się z innymi warzywami ,mięsem
,serem i owocami. Kabaczek przypomina duży ,pękaty ogórek. Najsmaczniejszy i
najbardziej aromatyczny miąższ mają niezupełnie dojrzałe o długości 20-25cm
.Skóra zawsze jest twarda i raczej niejadalna ,natomiast miąższ delikatny
,zielonobiały przez jasnożółty do pomarańczowego. Ciekawą odmianą jest kabaczek
makaronowy ,którego miąższ po ugotowaniu wygląda jak spaghetti. Jest to
warzywo niskokaloryczne o niezbyt dużej wartości odżywczej ,ale wybornym smaku
.Charakteryzuje się wspaniałą cechą ,odkwasza organizm i sprzyja
przemianie materii .Oprócz węglowodanów zawiera białko ,ciutek tłuszczu ,wapń ,fosfor ,żelazo ,karoteny
witaminy B i C .Wniosek :kabaczek to warzywo zdrowe ,nie tuczy i w dodatku
tanie. Jego Wysokość ,jako osobnik łagodny ,lubi zdecydowane ,ostre przyprawy i
sosy ,ale najważniejszą przyprawą może być odrobina fantazji. Można przygotować
proste dania codzienne ,a także trudniejsze , bardzo oryginalne ,a nawet
wyrafinowane .Zachęcam do zabawy i eksperymentowania z tym wdzięcznym warzywem
.
Kabaczek Christophera:
Składniki:
1
szt. kabaczek
0,25 kg łopatki wieprzowej
0,25 kg szynki wieprzowej
1 cebule
1 bułka namoczona w mleku
1jajko
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
sól, pieprz świeżo zmielony
majeranek
maggi
zioła prowansalskie
Wykonanie:
Z kabaczka odciąć końcówki, które zachować.
Przydadzą się do innych wspaniałych dań.
Ostrym, długim nożem, zrobić otwór, następnie usunąć
twardą skórkę z kabaczka.
posolić i oprószyć ziołami prowansalskimi.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na oleju,
ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku. Jak będzie miękka wycisnąć, przełożyć na sito
i jeszcze wydusić. Mięsa zmielić. Tylko takie mięso mielone jest wspaniałe. Gotowe mielone to
nieporozumienie. Dlaczego tak piszę-mam kolegę który przy tym pracuje. Chyba że
zmielą mięso przy nas w sklepie. Przełożyć mięso do miski, dodać przesmażoną
cebulę, wyciśniętą bułkę ,jajko, śmietanę, przyprawy. Wyrabiać w misce,
najlepiej ręką.
Wyrobioną masą napełnić kabaczka.
Całość zawinąć w rękaw do pieczenia i piec w piekarniku
50 minut temp. 190oC.
Po wyjęciu z piekarnika i usunięciu folii, pokroić
na plastry i na każdym położyć jajko w koszulce. Oczywiście nasz kabaczek, bez
jajka również smakuje wybornie.
Jak
zrobić jajko w koszulce.
Z języka francuskiego - oeufs poches - jajka w
koszulce. Spotkałem się też z nazwą - preduty.
W rondelku zagotować
wodę z dodatkiem octu. Wody nie należy solić. Do gotującej się wody, (
gaz zmniejszamy do minimum) tak aby woda
nie wrzała.
Świeże jajka wybijamy pojedynczo na mały talerzyk i
szybkim ruchem zsuwamy do wody. Proponuję przed zsunięciem wodę energicznie
zamieszać, tak żeby wirowała.
Po 3 minutach jajko wyjąć łyżką cedzakową. Tak
przygotowane jajka kryją idealnie miękkie żółtko.