Przygotowując dania z piersi kurczaka, pozostają nam
często polędwiczki i zastanawiamy się, co można z nich smacznego zrobić. Moja
propozycja, to ślimaczki ( tak je nazwałem) z kurzych polędwiczek.
Składniki:
6 polędwiczek z kurczaka
3 plastry boczku parzonego
Przyprawa do kurczaka
Polędwiczki pokroić w paski. Z jednej 2-3 paski. Pierwszy
pasek zwinąć w ślimaczek, owinąć paskiem boczku, dołożyć listki bazylii i
owinąć następnym paskiem kurczaka. Po złożeniu ślimaczka, spiąć 2-3
wykałaczkami. Doprawić. Odstawić na ½ godziny w chłodne miejsce. Smaki
przyprawy przejdą do mięsa. Smażyć na klarowanym maśle lub oleju. Podając
usunąć wykałaczki.
Najprostszy sos curry:
W 1 łyżce roztopionego masła rozprowadzić 1 łyżeczkę
dobrego, najlepiej hinduskiego curry, dodać 100 ml. śmietany 36% i zredukować.
Jeżeli jest trochę rzadki, zaciągnąć odrobiną mąki ziemniaczanej.