Truskawki, pojawiają się na początku czerwca. Zawsze
cieszyły mnie kuszącym wyglądem, zapachem i podniecającym smakiem. O
składnikach odżywczych i bogactwie soli organicznych, wie chyba każdy. Polecane
są osobom, które mają kłopoty z
trawieniem białek lub powinny obniżyć wagę ciała. Ze względu na wysoką
zawartość żelaza są ważnym składnikiem
kobiecej diety. Chronią przed anemią, wzmacniają organizm, wpływają
odświeżająco na cerę i włosy.
Składniki:
Pierś z kurczaka
2 plasterki włoskiej mozzarelli
10 dkg truskawki
1 dkg masło
1 łyżeczka aceto balsamico de Modena
1 łyżeczka likieru pomarańczowego Grand Marnier
Świeżo zmielony pieprz
1 łyżeczka listków bazylii
Sól
Wykonanie:
Filet z piersi kurczaka, lekko rozbić przez folię.
Oprószyć solą i pieprzem. Grillować na patelni z obu stron.
Grillowany filet posmarować 1 łyżeczką pesto,
położyć 2 plastry włoskiej mozzarelli (
z kulki) i wstawić na około 10 minut do nagrzanego piekarnika ( najlepiej pod
grilla) – do roztopienia sera.
Truskawki pokroić
w plasterki i lekko przesmażyć na maśle. Skropić aceto balsamico de
Modena i likierem pomarańczowym, najlepszy jest Grand Marnier. Posypać odrobiną
świeżo zmielonego pieprzu.
Wyjęty z piekarnika filet, obłożyć truskawkami i posypać
pociętymi listkami świeżej bazylii.