2 flądry
1 cukinia
1 serek śmietankowy (serdelek)
100ml śmietany 36%
100ml wina białego
2 łyżki masła
sól, pieprz świeżo zmielony
sok z cytryny
1 łyżka posiekanego szczypiorku lub koperku
Rybę oczyścić, zdjąć skórę. Jeżeli mamy filety ,to problem z głowy.
Rybę posolić ,popieprzyć, skropić sokiem z cytryny, położyć wiórki masła i upiec w piekarniku , 15 min, temp.200oC. Czas pieczenia zależy od grubości ryby.
Cukinię pokroić w cienkie plasterki i blanszować 2 min we wrzącej, osolonej wodzie.
Plasterki cukinii układamy na upieczonej rybie, polewamy roztopionym masłem i wkładamy do piekarnika pod grill, aby cukinie lekko się zarumieniły.
Sos - Do rondelka wlać wino, zredukować do 1/3,dolać śmietankę i serek. Podgrzewać, mieszając aż sos uzyska odpowiednią gęstość. Dodać sól, pieprz i szczypiorek.
Podajemy z makaronem.
1 cukinia
1 serek śmietankowy (serdelek)
100ml śmietany 36%
100ml wina białego
2 łyżki masła
sól, pieprz świeżo zmielony
sok z cytryny
1 łyżka posiekanego szczypiorku lub koperku
Rybę oczyścić, zdjąć skórę. Jeżeli mamy filety ,to problem z głowy.
Rybę posolić ,popieprzyć, skropić sokiem z cytryny, położyć wiórki masła i upiec w piekarniku , 15 min, temp.200oC. Czas pieczenia zależy od grubości ryby.
Cukinię pokroić w cienkie plasterki i blanszować 2 min we wrzącej, osolonej wodzie.
Plasterki cukinii układamy na upieczonej rybie, polewamy roztopionym masłem i wkładamy do piekarnika pod grill, aby cukinie lekko się zarumieniły.
Sos - Do rondelka wlać wino, zredukować do 1/3,dolać śmietankę i serek. Podgrzewać, mieszając aż sos uzyska odpowiednią gęstość. Dodać sól, pieprz i szczypiorek.
Podajemy z makaronem.
Cytat prof. teologii i wybornego znawcy kuchni Josefa Imbacha -"makaron nie powinien być oczywiście miękki jak serce skruszonej grzesznicy, lecz serwowany al dente".
Oczywiście młode ziemniaczki posypane koperkiem też będą znakomite.