30 dag truskawek dojrzałych
30 dag malin
30 dag żurawin
0,4 l wódki
3łyżki cukru
0,5 szklanki wody
Oczyszczone owoce zasypać cukrem i pozostawić, aby puściły sok.
Żurawiny rozgnieść ,zalać wodą przegotowaną .
Wszystkie owoce przecedzić .
Do karafki wlać wódkę, soki z owoców i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na kilka dni.
środa, 1 czerwca 2011
Mus z truskawek z bitą śmietaną.
listki mięty
Truskawki zmiksować z 3 łyżkami cukru.
Śmietanę ubić z 1 łyżką cukru.
Mus i śmietanę nałożyć do pucharków.
Udekorować miętą. Zawieruszona nutka mięty dodaje wspaniałego smaku.
Truskawki zmiksować z 3 łyżkami cukru.
Śmietanę ubić z 1 łyżką cukru.
Mus i śmietanę nałożyć do pucharków.
Udekorować miętą. Zawieruszona nutka mięty dodaje wspaniałego smaku.
Mus z truskawek i kiwi z bitą śmietaną.
1/2 kg truskawek
200ml śmietany do ubicia
5 łyżek cukru
listki mięty
200ml śmietany do ubicia
5 łyżek cukru
listki mięty
Kiwi
Truskawki zmiksować z 3 łyżkami cukru.
Śmietanę ubić z 1 łyżką cukru.
Mus i śmietanę nałożyć do pucharków. Dodać kilka plasterków kiwi. Kiwi nasz mus truskawkowy ożywi.
Udekorować miętą. Zawieruszona nutka mięty dodaje wspaniałego smaku.
Śmietanę ubić z 1 łyżką cukru.
Mus i śmietanę nałożyć do pucharków. Dodać kilka plasterków kiwi. Kiwi nasz mus truskawkowy ożywi.
Udekorować miętą. Zawieruszona nutka mięty dodaje wspaniałego smaku.
Orzeżwiający coctail.
30dag truskawek
1 szklanka jogurtu ,naturalny lub truskawkowy
80 gr. lody truskawkowe ( 2 gałki )
cukier wg smaku
1 szklanka jogurtu ,naturalny lub truskawkowy
80 gr. lody truskawkowe ( 2 gałki )
cukier wg smaku
Listki mięty
Oczyszczone truskawki i resztę składników zmiksować.
Przelać do szklanek i podawać z miętą.
Odkurzony przepis:
Truskawki z balsamico z pieprzem.
3 pomarańcze
Przelać do szklanek i podawać z miętą.
Odkurzony przepis:
Truskawki z balsamico z pieprzem.
3 pomarańcze
40 ml. likier pomarańczowy
1 łyżka cukru pudru
1 ½ łyżki octu balsamicznego
½ łyżeczka pieprzu grubo mielonego
Wycisnąć sok z pomarańczy, wlać na patelnię podgrzewać, zredukować do połowy, dolać likier pomarańczowy.
Bardzo dobry jest likier Grand Marnier który jest wytwarzany z wyselekcjonowanych koniaków i esencji gorzkich pomarańczy z dodatkiem ziół.
Truskawki, umyte i osuszone, przekroić na połowę, posypać cukrem pudrem.
Na talerzyk wlać sok zmieszany z likierem. Ułożyć truskawki i polać odrobiną octu balsamicznego, oczywiście aceto balsamico di Modena.
Na koniec oprószyć grubo zmielonym pieprzem.