.

piątek, 23 września 2011

24 września - Dzień Śliwek !!!!


Wpadła śliwka do kompotu,
Lecz – nierada z spraw obrotu.
Rola taka mi już zbrzydła,
wolę znaleźć się w powidłach.
                  A. Borowiecka

Jestem wielbicielem pięknych ciemno fioletowych, omszałych, słodkich węgierek. Kompot śliwkowy(w przeciwieństwie do śliwki z wierszyka) lubię bardzo, smakuje mi też placek ze śliwkami, naleśniki z powidłami jak i śliwowica. Ale nade wszystko, o tej porze roku zajadam się knedlami.

Knedle ze śliwkami.

1,2kg ziemniaków ugotowanych i zmielonych
30dag mąki
2 jajka
szczypta soli
śliwki - 30szt.bez pestek
cukier cynamonowy
śmietana kwaśna

Składniki ciasta zagnieść i uformować wałek o średnicy 4-5cm.Kroić 1cm plastry, każdy rozpłaszczyć, nałożyć śliwkę i dokładnie zlepić kulę. Knedle gotować we wrzącej wodzie aż wypłyną, około 5-7min.Wyjąć łyżką cedzakową, posypać cukrem cynamonowym i podać ze śmietaną. Wyśmienicie smakują polane zrumienioną na maśle bułką tartą.



środa, 21 września 2011

Ciasto z jabłkami i polewą z dedykacją dla Pani Grażyny J.



Ciasto:

450 g mąki
30 g drożdży
100 g cukru
200 ml. letniego mleka
100 g masła
1 jajko
Szczypta soli
1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej

 Na wierzch:
Po 2 łyżki rodzynek sułtańskich i korynckich
4 łyżki rumu
½ torebki budyniu
3 łyżki cukru
½ szklanki mleka
½ kremówki
200 g sera trzykrotnie mielonego
100 g tłustej, lekko kwaśnej śmietany
2 żółtka
1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
2 kg jabłek
Sok z 1 cytryny
150 g siekanych migdałów

Dodatkowo:
100 g masła
2 łyżki cukru

Ciasto: Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić wgłębienie. Pokruszone drożdże rozbełtać z 1 łyżeczką cukru w 100 ml mleka, wlać do zagłębienia, dodać trochę mąki z brzegu i wyrobić papkę. Pozostawić na 20 minut w ciepłym miejscu pod przykryciem. Na brzegu mąki rozmieścić pozostały cukier, płatki masła, jajko, sól i skórkę cytrynową. Zaczynając od środka, zagnieść gładkie, sprężyste ciasto, dodając resztę mleka. Odstawić na 45 minut.

Na wierzch: Rodzynki sułtańskie i korynckie umyć, osuszyć i skropić rumem. Budyń rozmieszać z cukrem w niedużej ilości zimnego mleka. Resztę mleka zagotować z kremówką, dodac rozmieszany budyń, zagotować, zdjąć z palnika i schłodzić. Od czasu do czasu mieszać, aby nie utworzyła się twarda powłoka.
Ser i śmietanę włożyć  do miski, dodać żółtko, skórkę cytrynową i budyń. Wszystko dobrze wymieszać. Obrać jabłka, pokroić na kawałeczki, usunąć gniazda nasienne. Skropić sokiem z cytryny.
Ciasto energicznie zagnieść i rozwałkować na stolnicy posypanej mąką. Blachę wysmarować tłuszczem, ułożyć ciasto, ponakłuwać widelcem, podciągnąć do góry brzegi. Posmarować  masą serową, na wierzch ułożyć gęsto jabłka. Posypać rodzynkami i migdałami. Przykryć płatkami masła, posypać cukrem. Piec około 35 minut w temperaturze 200 oC. ( termo obieg 180oC)
                                                                                                                                     Przepis Oda Tietz

niedziela, 18 września 2011

Domek lodowy Niny

Składniki:

0,5 kg twarogu mielonego
4 paczki herbatników Petit Beurre
1 szklanka cukru pudru
1 kostka masła
3 żółtka
2 łyżeczki cukru waniliowego
garść płatków migdałowych
2 łyżki kakao


Masło, cukier i żółtka utrzeć, dodać ser, zmiksować i dodać migdały.
Masę podzielić na pół i do jednej części wmieszać kakao.
 Na folii spożywczej ułożyć 2 paczki herbatników w 4 słupki obok siebie. W każdym słupku 5 herbatników.
Herbatniki posmarować połową białej masy.
Powtórzyć czynność z herbatnikami-ułożyć następną warstwę. Posmarować resztą  białej masy.
Na dwóch środkowych słupkach ułożyć masę kakaową.
Teraz czynność budowniczego.Za pomocą folii, boczne słupki podnieść i przykryć masę kakaową tak, aby utworzył się daszek.
"Zaprawa" musi ściągnąć, więc wkładamy nasz luksusowy domek do zamrażalnika na całą noc.
Zimne ciasto polewamy czekoladową polewą-rozpuszczamy: 1/4 kostki masła,1/4 szkl. cukru pudru,1 łyżkę kakao i 1 łyżkę wody.

Domek lodowy, dlatego, że po wyjęciu z zamrażalnika masa smakuje jak lody. Ciasto przechowujemy w zamrażarce i jesteśmy gotowi na różne przypadki. Żaden niespodziewany gość, nie okaże się nieoczekiwanym .

piątek, 16 września 2011

Węgorz na leśnych grzybach - mazurskie wspomnienia.


Dawno, dawno temu za lasami, jeziorami u mazurskiego rybaka. Wspominam świeżo uwędzonego węgorza , świeże maślaczki i listki macierzanki z pobliskiej łączki.

Wędzony węgorz
Świeże maślaki, mogą być inne grzyby.
Cebula.
Makaron fusilli szpinakowy.
Jajko
Masło klarowane, śmietana, sól, pieprz i zioła.
Dla każdej osoby uformować z papieru do pieczenia małą miseczkę, zaginając brzegi papieru ku środkowi. Jeżeli posiadamy odpowiednią ilość naczyń do zapiekania, zapiekamy bezpośrednio w posiadanych naczyniach.

Makaron ugotować al dente.
Grzyby i cebulkę udusić na maśle, dodać śmietanę i chwilę podgrzewać nie gotując.
Do papierowych miseczek, albo innych naczyń do zapiekania, nałożyć makaron, polać uduszonymi grzybami i położyć spory kawałek wędzonego węgorza.
Wszystkie miseczki umieścić w nagrzanym piekarniku, przykryć papierem i podgrzać ,aż ryba będzie gorąca (10min).
Ugotować jajko w koszulce.
Danie wyjąć z piekarnika ,na rybie położyć jajko, posypać ziołami.
Zapewniam, że wędzony węgorz podany na ciepło jest wspaniały i niecodzienny .Świetnie komponuje z grzybami w śmietanie i makaronem szpinakowym.

środa, 14 września 2011

Czekoladowa impresja Christophera.

Składniki:

100g gorzkiej czekolady
100g serka mascarpone lub podobny zamiennik
100g śmietany kremówki
3 łyżki konfitury pomarańczowej

Przygotować 3 kwadraty 20cmX 20cm z folii przezroczystej.
W kąpieli wodnej roztopić czekoladę i cienką warstwą rozprowadzić na papierze.
Pośrodku czekoladowego płatka położyć 2 łyżki pianki pomarańczowej.
Płatek złożyć po przekątnej i docisnąć brzegi czekolady. Wstawić do lodówki.
Gdy czekolada stwardnieje zdjąć delikatnie folię. Nie jest to kłopotliwe, tylko uważać, aby nie połamać.

Pianka pomarańczowa.
Serek mascarpone wymieszać z konfiturą pomarańczową. Dodać śmietanę ubitą z "śmietan-fix", wymieszać.

poniedziałek, 12 września 2011

Miękkie jabłko z szynką.


Tak nazywa się z greckiego gatunek ogórka zwany popularnie melonem.
Proponuję szybką przekąskę – sweet melon z szynką , obowiązkowo z limonką.
Melon kroimy wzdłuż na połowę. Pestki usuwamy, pomagając sobie łyżką.  Pozbywamy się twardej niejadalnej skóry. Melon kroimy na cząstki, skrapiamy limonką, owijamy plasterkiem szynki konserwowej. Drugi plaster kroimy na połowę, składamy na kształt żagielka i całość spinamy wykałaczką.

niedziela, 11 września 2011

Dacquoise (dakłas)



Od pewnego czasu bardzo popularnym tortem jest dacquoise. Nazwę swą wywodzi od mieszkanek francuskiego Dax, czyli dacquoise.
Bazą jest mieszanina białek, cukru, migdałów, orzechów i daktyli. Po upieczeniu przekłada się kremem maślano-śmietanowym i podaje schłodzone z owocami. Szczególną formą dacquoise jest Marjolaine, długie, prostokątne ciasto z masą czekoladową.

Dacquoise orzechowo-daktylowe .

6białek
300g cukru pudru
2 łyżki cukru naturalnego trzcinowego (Demerara)
1 łyżeczka octu winnego np. domowego z jabłek
garść orzechów laskowych lub włoskich
garść daktyli
szczypta soli
Białka ubić z solą i cukrem dodając ocet na sztywną, błyszczącą masę. Dodać posiekane orzechy i daktyle, delikatnie wymieszać.
Orzechy można uprażyć smak będzie ciekawszy.
Z papieru do pieczenia wyciąć 2 krążki, średnica 22cm, przepędzlować oliwą i wyłożyć masę białkową. Można piec w formach tortowych wyłożonych papierem.
Piec w temp.170stop.przez 5min ,a następnie zmniejszyć temp. do 140stop.i piec 90min.Pozostawić w piecu do całkowitego wystudzenia.

Krem śmietanowo karmelowy
250g serka mascarpone
6 łyżek masy kajmakowej, może być z puszki
250ml śmietany kremówki
garść orzechów
Serek mascarpone zmiksować z masą kajmakową. Dodać ubitą śmietanę, delikatnie wymieszać. Dorzucić posiekane orzechy.
Krążki przełożyć masą, wierzch posypać kawą.

Smak i rodzaj kremu można dostosować do własnych upodobań i wtedy na pewno będziemy w" siódmym niebie" !
Do masy białkowej możemy dodać posiekane migdały i orzechy lub tylko migdały. Wybór należy do nas.
Namawiam do pieczenia "dakłasów", jest naprawdę proste i nie tak drogie jak w cukierniach!


sobota, 10 września 2011

Śniadanie dla malucha,niejadka i pierwszoklasisty.

Parówkę naciąć, zostawić 2cm nie przecięte.
Parówkę wywinąć w serduszko i związać nicią kucharską lub spiąć wykałaczką.
Zagrzać,zdjąć nici i związać szczypiorem.Środek wypełnić sałatą i pomidorem.
Można wykazać się własną fantazją i zaangażować do pracy dzieci.
Podać ketchup,musztardę,chrzan i chlebek z masełkiem.


Paróweczka z dedykacją dla Karola i Michała.

piątek, 9 września 2011

Risotto z borowikami i papryką.


3/4 szkl. ryżu arborio, carnaroli lub innego włoskiego o okrągłych ziarnach. Nie używać ryżu o skróconym czasie gotowania np.preboiled czy w torebkach, bo te nie wchłaniają sosu i słabo się kleją.
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
2 cebule
2 papryki
500g borowików
2 łyżki masła klarowanego
1/3 szkl. wina białego
2 łyżki gęstej śmietany
2szkl.bulionu
sól, pieprz
natka pietruszki

Czosnek posiekać, cebulę pokroić w piórka, przesmażyć na oliwie.
Dorzucić pokrojone w paseczki papryki, przesmażyć.
Na osobnej patelni ,na maśle przesmażyć grzyby i połączyć z papryką. Zdjąć z patelni.
Teraz ,przepłukany i osączony ryż smażymy na oliwie aż się zeszkli, 5min.Zalać podgrzanym winem i mieszając gotować na wolnym ogniu do wchłonięcia wina.
Następnie porcjami wlewamy gorący bulion i dalej gotujemy do wchłonięcia płynu.
W połowie gotowania dodać sos grzybowo paprykowy i dusimy aż ryż będzie odpowiednio miękki, nie rozgotowany. Solimy i pieprzymy.
Do risotto z grzybami nie powinno się dodawać sera, wystarczy trochę gęstej śmietany.
Uwaga: jeżeli do gorącego ryżu wlejemy zimne wino i bulion, to ryż się zahartuje i nie wchłonie płynów, sosu.

wtorek, 6 września 2011

Gołąbki z kapusty pekińskiej z pesto verde.

Gołąbki wegetariańskie.

Prezentuję potrawę szybką a zarazem pożywną .Jeżeli ktoś nie może obejść się bez mięsa, może do farszu dodać trochę mielonego .

Kapusta pekińska
1 puszka białej fasoli
1 cebula
100g startego sera
200 ml bulionu
3 łyżki masła sklarowanego lub oleju
2 pomidory
2 łyżki pietruszki
sól, pieprz
pesto verde  (pesto zielone)
bazylia świeża

Liście kapusty blanszować, tak, aby były elastyczne. Odcedzić i osuszyć.
Fasolę odcedzić i przelać wodą, dodać starty ser i pietruszkę oraz pieprz.
Na liście nałożyć farsz fasolowy i zwinąć gołąbki.
Cebulę i resztki kapusty pokroić i przesmażyć na maśle. Dołożyć gołąbki, podlać bulionem , dusić pod przykryciem 5min.
Dodać pokrojone w cząstki obrane pomidory i dusić jeszcze 5 min. Dodać sól i pieprz.
Wyłożyć na półmisek i każdy gołąbek posmarować grubo pesto verde. Obłożyć uduszoną kapustą z pomidorami.
Ja jeszcze dodatkowo podaję w sosjerce pesto. Można jeść z ziemniakami z wody, ale  uważam ,że to danie samo w sobie jest bardzo sycące.

niedziela, 4 września 2011

Bliny z grzybami.




Wrzesień to pora grzybobrania. Przepisów na potrawy z grzybami jest mnóstwo, bo dzięki nim, każde nawet najzwyklejsze danie nabiera charakteru, smaku i zapachu. Dzisiaj prezentuję bliny pszenne z grzybami leśnymi. Rosyjskie bliny z kawiorem z bieługi na pewno nam się przejadły.

 
 Składniki na 6szt ,średnica 15cm.

3 szklanki mąki
0,5 litra mleka
30 g drożdży
4 jajka
1łyżka stopionego masła
sól
Podgrzać lekko połowę mleka, wsypać połowę mąki, drożdże i sól. Pozostawić, aby urosło.
Dodać resztę mąki i mleka, wbić żółtka i wlać stopione masło.
Ubić pianę z białek , dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Smażyć  bliny(placuszki, racuszki) na oleju, na średnim ogniu z obu stron.

Grzyby, najlepiej te zebrane w lesie, udusić z przesmażoną cebulą, podlewając białym winem. Pod koniec dorzucić cząstki pomidora. Doprawić solą i pieprzem.

Grzyby nałożyć na bliny, posypać szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Można bliny przełożyć grzybami.

Inna wersja ,też atrakcyjna, to bliny z łososiem wędzonym i śmietaną. Pycha!

A dla dzieci, które właściwie grzybów jeść nie powinni, wersja słodka. Podajemy bliny z konfiturami, a jeszcze lepiej ze świeżymi  owocami i syropem klonowym.

czwartek, 1 września 2011

Kabaczek nadziewany mięsem.



Z kabaczka ściąć „czapeczkę” i wydrążyć łyżką. Pestki wyrzucić, miąższ pozostawić i drobno posiekać. Kabaczka posolić i odstawić na 20 minut, a następnie osuszyć papierowym kuchennym ręcznikiem i posypać ziołami prowansalskimi.
Przygotować farsz:
 Zmielić  łopatkę wieprzową, dodać jajko, ¾  torebki ryżu, sól, pieprz, majeranek, maggi. Przesmażyć małą cebulę, dodać do niej posiekany miąższ z wydrążonego kabaczka i całość razem z mięsem dobrze wymieszać.
Farszem napełnić kabaczek, włożyć  do naczynia w którym będzie się zapiekał w piekarniku. Podlać szklanką bulionu i piec około 60 minut w temperaturze 189 oC.
Czas pieczenia  zależy od wielkości kabaczka. 10 minut przed końcem ułożyć na kabaczku pomidory na przemian z wędzonym twarogiem i zapiec pod grillem.
Do kabaczka podać sos koperkowy, pomidorowy.