Meringue with
black currant.
6 białek
300 g cukru
pudru
1 łyżka octu
winnego
1 łyżka mąki
ziemniaczanej
sól
500 ml śmietany
36%
2 torebki
śmietan-fix
1 łyżeczka
cukru pudru
1,5 szklanki
porzeczki czarnej
Wykonanie.
Blaszkę o
wymiarach 35 x 32 cm wyłożyć papierem i natłuścić oliwą.
Białka ubić z
solą, dodając ocet i mąkę ziemniaczaną.
Ubitą masę
rozsmarować na papierze.
Piec 15 min w
temp. 140 stop. i 20 min w obniżonej do 100 stopni.
Pozostawić przy
włączonym nawiewie jeszcze 5 minut.
W tym czasie
ubić śmietanę z łyżeczką cukru pudru, śmietan-fixem i garścią porzeczki.
Wyjąć z
piekarnika, trochę odczekać i wyłożyć bezę na oprószoną cukrem pudrem
ściereczkę spodem do góry. Beza nie spadnie, bo trzyma się papieru.
Papier zdjąć i
bezę posmarować masą śmietanową. Na połowie rozsypać owoce.
Pomagając sobie
ściereczką zwinąć roladę.
Właściwie
rolada jest gotowa do jedzenia, ale możemy wstawić do lodówki i czekać na
gości.
Rada. Zamiast porzeczki można użyć, maliny, jagody, wiśnie itp.