poniedziałek, 14 lipca 2014

Rolada bezowa z czarną porzeczką.


Meringue with black currant.



Składniki.
6 białek
300 g cukru pudru
1 łyżka octu winnego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól
500 ml śmietany 36%
2 torebki śmietan-fix
1 łyżeczka cukru pudru
1,5 szklanki porzeczki czarnej

Wykonanie.
Blaszkę o wymiarach 35 x 32 cm wyłożyć papierem i natłuścić oliwą.
Białka ubić z solą, dodając ocet i mąkę ziemniaczaną.
Ubitą masę rozsmarować na papierze.
Piec 15 min w temp. 140 stop. i 20 min w obniżonej do 100 stopni.
Pozostawić przy włączonym nawiewie jeszcze 5 minut.
W tym czasie ubić śmietanę z łyżeczką cukru pudru, śmietan-fixem i garścią porzeczki.
Wyjąć z piekarnika, trochę odczekać i wyłożyć bezę na oprószoną cukrem pudrem ściereczkę spodem do góry. Beza nie spadnie, bo trzyma się papieru.
Papier zdjąć i bezę posmarować masą śmietanową. Na połowie rozsypać owoce.
Pomagając sobie ściereczką zwinąć roladę.
Właściwie rolada jest gotowa do jedzenia, ale możemy wstawić do lodówki i czekać na gości.
Rada. Zamiast porzeczki można użyć, maliny, jagody, wiśnie itp.