.

niedziela, 17 lutego 2013

Przepis na faszerowane udko z kostką.





Rodzynki sułtańskie firmy Food&Joy
Składniki  na  4 porcje:

4 udka z kurczaka
15 dkg tłusta wieprzowina
10 dkg pieczarki
1 cebula
3 kromki chleb tostowy
Sól, pieprz, majeranek
5 dkg rodzynki  sułtańskie ( wcześniej namoczone) [TUTAJ]
150 ml bulionu z drobiu
Olej do smażenia

Wykonanie:
 Udka delikatnie wytrybować z kości, tak żeby nie uszkodzić skóry. Dłuższe kości oddzielić od stawu, pozostawić, usunąć szpilkę.
Pieczarki  i cebulę pokroić  w kostkę, przesmażyć na oleju. Mięso zmielić razem z przesmażonymi pieczarkami, cebulą i chlebem tostowym.
Całość wyrobić na jednolitą masę, dodać przyprawy.
Farszem napełnić  płaty udek, włożyć odłożone kości, zwinąć  i całość obwinąć nitką kucharską. Obsmażyć na patelni, przełożyć na blachę i piec w piekarniku 170C około 40 minut. W trakcie pieczenia podlać bulionem, pod koniec dodać rodzynki.
Po wyjęciu z piekarnika, zdjąć nitkę. Ułożyć  na talerzu i podlać wytworzonym sosem z rodzynkami.
PS. Oczywiście roladki można zrobić bez włożonej kości, która w tym daniu, jest tylko dekoracją.


8 komentarzy:

  1. Świetny pomysł..i pysznie wygląda..

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak znalazl na niedzielny obiad!
    Serdecznosci
    Judith

    OdpowiedzUsuń
  3. obiad pierwsza klasa:) wpadam dzisiaj do ciebie, to skosztuję, bo ślinka kapie na podłogę;)

    OdpowiedzUsuń
  4. O tak, zgadzam się z moimi poprzedniczkami - pyszne:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie bardzo lubią nafaszerowane mięso. szkoda, że nie umiem wytrybować drobiu, to pewnie kwestia wprawy...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a to takie proste pozdrawiam smiling Luzowanie kurczaka to 5 minut

      Usuń
  6. mam dziki obłęd głodu w oczach jak patrzę na te zdjęcia! super! robię często udka faszerowane, ale na taki sposób nie wpadłam. Podkradam i zastosuję :)

    OdpowiedzUsuń