poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Smardze...


Smardze obok trufli należą do najdroższych grzybów. Są bardzo smaczne, charakteryzują się specyficznym, delikatnym smakiem i miąższem.
Teraz jest pora na smardze wiosenne, które pojawiają się w miejscach dosyć wilgotnych i nasłonecznionych. Od trzech lat pojawiają się w moim ogrodzie i mam z tego powodu rozterki, ponieważ nie mogę ich zebrać , są pod OCHRONĄ ! U nas można kupić suszone, albo przywieźć świeże zza Odry. Granice UE są szeroko otwarte i żaden problem, aby kupić je tam legalnie, co też uczyniłem. A warto ,bo smardze są przepyszne.





Smardze zapiekane ze szparagami--przystawka.
3 smardze
6 szparagów
1 cebulka
50 ml śmietanki
sól, pieprz
1 łyżka startego parmezanu
2  łyżki masła klarowanego

Szparagi pokroić na 1cm kawałki, jeżeli mamy świeże, to najpierw blanszować.
Cebulkę pokroić w kostkę zeszklić na maśle.
Smardze oczyścić ,pokroić na małe części i dorzucić do cebulki. Smażyć 1-2 min.
Szparagi i smardze nałożyć do małego żaroodpornego naczynka, miseczki z ciasta francuskiego lub tak jak  ja teraz do miseczki waflowej.
Zalać śmietaną i posypać serem. Zapiekać, najlepiej pod grillem ,aż ser się rozpuści.

Jeżeli mamy smardze suszone, to najpierw namoczyć ,osączyć ,zalać bulionem i gotować, aż bulion wyparuje. Dalej postępować jak wyżej.





Smardze w śmietanie z makaronem.(Moje ulubione)

Smardze oczyszczone, opłukane, pokroić w poprzek kapelusza.
Na maśle zeszklić pokrojoną cebulkę, dodać smardze ,smażyć 2 min, zalać śmietanką i smażyć jeszcze 2 min. Podawać z makaronem ,posypane parmezanem i natką pietruszki lub inną zieleniną .








sobota, 28 kwietnia 2012

Gulasz wieprzowy.


Domowy gulasz, tym razem z wieprzowiny. Jest inny niż z wołowiny, ale równie smaczny.
Składniki:
½ kg mięso wieprzowe z łopatki
½ kg mięso wieprzowe z szynki
1 duża cebula
1 łyżeczka papryki słodkiej
5 grzybków suszonych ( borowiki)
Bulion z drobiu
2 łyżki śmietany kwaśnej 18%
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki oleju do smażenia
Pieprz świeżo mielony
Vegeta

Wykonanie:
Oba rodzaje mięsa pokroić w grubą kostkę, posypać vegetą i świeżo mielonym pieprzem. Odstawić do lodówki na 1 godzinę. Mięso powinno przejść przyprawami.
Rozgrzać olej na patelni i przesmażyć mięso na ciemny kolor. Przełożyć do garnka w którym mięso będzie się dusiło.
Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na pozostałym po smażeniu mięsa tłuszczu, pod koniec smażenia, dodać do cebuli 1 łyżeczkę słodkiej papryki. Wymieszać i dodać do mięsa. Wrzucić parę suszonych grzybów, podlać  bulionem do wysokości mięsa i dusić pod przykryciem do miękkości.
Zaciągnąć mąką ziemniaczaną wymieszaną z łyżką wody i śmietaną.
Podawać z kaszą gryczaną, podpłomykiem, ziemniakami , kopytkami, plackami ziemniaczanymi –co kto lubi.

wtorek, 24 kwietnia 2012

Burak to nie zawsze "burak".


Myślę, że burak czerwony jest warzywem niedocenionym, przynajmniej współcześnie. W czasach PRL-u i w czasach barów był niezastąpiony i słusznie. O tym, że sok z buraków odtruwa organizm, dietetycy wiedzieli już 100 lat temu. Dzisiaj czerwony  burak budzi jeszcze większe zainteresowanie ze względów medycznych. Jego odczyn wybitnie zasadowy dobry jest dla mięsożerców. Buraki dobrze wpływają na trawienie, przyczyniają się do zdrowego wyglądu włosów, skóry i paznokci. Zawierają duże ilości fitoestrogenów, które mogą zmniejszać dolegliwości wieku, przejściowego i ma wiele innych zalet, a przede wszystkim jest smaczny.

Buraczki i jabłka smakosza-faszerowane.
2 buraki czerwone
2 jabłka winne
1 łyżka masła
½  szkl. śmietany 18% kwaśnej
1 łyżka chrzanu
sok z ½  cytryny
sól, cukier, pieprz młotkowany

Buraki ugotować, obrać. Jednego zetrzeć, a w drugim wydrążyć wnętrze,
1 jabłko obrać i lekko obgotować, wnętrze wydrążyć.
Drugie jabłko obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach i podsmażyć na łyżce masła z cukrem, skropić sokiem z cytryny.
Wnętrze buraczka i jabłka skropić cytryną i posypać pieprzem .
Środek buraczka wypełnić podsmażonymi ,startymi jabłkami, a wnętrze jabłka, startym burakiem posypanym pieprzem.
Chrzan wymieszać ze śmietaną ,doprawić do smaku i nałożyć na wierzch buraczka i jabłka.
Osobno podać sos chrzanowy.

Życzę zdrowia, najwięcej cennych składników zawierają buraki z ciemna skórką i miąższem o głębokiej "buraczkowej" barwie.


niedziela, 22 kwietnia 2012

Tort Fedora.


Ten wykwintny smakołyk po raz pierwszy został podany w 1882r w Paryżu, "U Maxima", na cześć Sarah Bernhard, która zagrała główną rolę w melodramacie "Fedora". Ten rozrzutny tort nie wymaga pieczenia. Uchodzi za bardzo elegancki ,jest pyszny i niestety bardzo kaloryczny. Istnieje kilkanaście wersji wykonania. Wersja klasyczna to czekolada i migdały, ale bardzo rozpowszechniona jest składanka czekolada, migdały i orzechy przełożone waflami. Ja podam przepis trochę lżejszy i bez przekładania waflami.

1 wafel na spód.
Masa czekoladowa.
200g masła
200g gorzkiej czekolady
¾  szkl. mleka
3 łyżki ciemnego kakao
1 jajko
2 żółtka
150g cukru
40ml spirytusu

Masło ubić na puszystą masę.
Zagotować mleko z cukrem i kakao.
Na parze ubić żółtka, zalać gorącym mlekiem i ubijać 5min.wystudzić.
Masę dodawać stopniowo do masła i ucierać mikserem. Stopniowo wlewać spirytus.
Roztopić czekoladę i przestudzoną dodać do kremu. Ucierać jeszcze 2-3minuty.
Wstawić do lodówki, by masa stężała.

Masa migdałowa
200g zmielonych migdałów bez łupin
200gcukru
50g kaszy manny
1/3 szkl.śmietanki12%
sok z ½  cytryny
3 łyżki spirytusu

Zagotować kaszkę ze śmietanką, dodać cukier i migdały. Chwilę gotować mieszając. Ostudzić.
Dodać sok z cytryny i spirytus.
Na wafel o średnicy 22cm wyłożyć połowę masy migdałowej, na nią warstwę masy czekoladowej i znowu masę migdałową i resztę czekoladowej.
Można polać roztopioną czekoladą i posypać migdałami.
Ciekawszym smakowo (dla mnie) jest nałożenie całej masy migdałowej i na nią całej masy czekoladowej. Możemy przygotować tort kwadratowy, jeżeli nie mamy okrągłych wafli, lub wyciąć koło.
Po zjedzeniu kawałka tortu zalecany intensywny spacerek!, to też duża przyjemność.





sobota, 21 kwietnia 2012

Jarzynka z rzepy i marchewki.



Zachęcam do wypróbowania tej mieszanki. Wyrazista, lekko ostra rzepa z łagodną, słodkawą marchewką stanowi wspaniałe uzupełnienie dania głównego. Pasuje do dań mięsnych i rybnych. Panie chętnie ograniczą się do jarzynki obsypanej grzankami.





1-2 rzepki
2 marchewki
1 ząbek czosnku
1łyżka masła+1 łyżka oliwy
sól, pieprz
1 łyżka posiekanej natki pietruszki





Warzywa obrać i pokroić w plasterki. Wrzucić do wrzątku na 3minuty.Odcedzić.
Na patelni rozgrzać masło z oliwą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę.
Dodać rzepę i marchewkę, smażyć do lekkiego ,bardzo lekkiego zrumienienia.
Wsypać natkę pietruszki ,wymieszać i zajadać te aromatyczne, lekko chrupkie warzywa.



Jeżeli jarzynka ma być samodzielnym daniem, proponuję posypać grzankami. U mnie w domu zawsze jest jakiś mały zapasik grzanek do wykorzystania w sytuacji podbramkowej. Zazwyczaj znikają po wizycie dzieci.




piątek, 20 kwietnia 2012

Tagiatelle z kurczakiem, pieczarkami i białą orchideą.,



Kiedy siedzę przy kolejnej filiżance dobrej kawy czy aromatycznej herbaty, a na dworze, jak to mówią "lepiej męża ani psa nie wypuszczać..."to zaczynam myśleć znowu o jedzeniu, o dobrym jedzeniu!
 I tak mój kuchenny stół zaczyna być maltretowany. Wracam myślami do moich czasami niesamowitych podróży  i wtedy uzbrojony w noże i chochelki zaczynam działać. Dzisiaj szybka, prosta ,sycąca i smakowita (ile tych przymiotników) potrawa o włoskich korzeniach.

10-15dag makaronu tagiatelle.
20dag pieczarek
1pierś z kurczaka 
1 cebula
150ml śmietanki
2 marchewki
1 mała cukinia
sól, pieprz
olej 



Nastawić wodę na makaron, gdy zacznie wrzeć zacząć gotować na al dente.
Pieczarki pokroić w plasterki, cebulkę w kosteczkę .Pierś z kurczaka w paski.
Zrobienie tej potrawy nie powinno zająć nam więcej niż 20 minut.
Cebulę pokrojoną w kostkę, przesmażyć, dodać pieczarki, chwilę poddusić i dopiero teraz posolić i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Przełożyć na talerz.
Na patelni przesmażyć doprawione paski kurczaka, dodać pieczarki z cebulą, chwilę razem poddusić, podlać śmietaną 36%, zredukować.
Marchewkę i cukinię ugotować.
Na talerz wyłożyć ugotowany makaron. Na wierzch, kurczaka z pieczarkami w sosie. Obłożyć  marchewką i cukinią.
Można posypać świeżo tartym parmezanem.


czwartek, 19 kwietnia 2012

Ananasy prosto z Pekinu.


Nie chodzi mi o import ananasów, ale o przepis. Ktokolwiek jadł w chińskiej restauracji (nie koniecznie w Chinach) owoce w chrupiącym cieście, przyzna, że jest to zupełnie wyjątkowy deser. Szybki, łatwy wyborny. Na nostalgiczny nastrój niezawodne są ananasy w cieście z polewą czekoladową .Lżejsze, są polane sosem malinowym czy klonowym ,ale interesujące bogactwo aromatu i smaku pojawia się przy polaniu adwokatem.

Ananas świeży lub z puszki.

Ciasto:
1 szkl. mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
laska wanilii lub cukier waniliowy
½ szkl. mleka
½  szkl. wody mineralnej
2 jajka
sól
olej do smażenia

W misce dobrze zmiksować mąkę z proszkiem, żółtka, wanilię(ziarenka),mleko i wodę tak, by powstało gęste naleśnikowe ciasto. Gęstość regulujemy dodatkiem mleka lub mąki. Odstawić na 30min.
 Biała ubić ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać do ciasta.
Rozgrzać olej do temp.około180stop.,zanurzać plastry ananasa (za pomocą widelca lub szczypiec) w cieście i smażyć do lekkiego zrumienienia z obu stron. Podawać ciepłe polane sosem adekwatnym do aktualnego nastroju. Rozkosz smakowa gwarantowana.



wtorek, 17 kwietnia 2012

Saltimbocca -- przepis na dwie lewe ręce.



To brzmiące wytwornie danie ,jest do wykonania w prawie ekspresowym tempie, nawet dla tych, którzy mówią, że nie umieją gotować. To pyszne połączenie cielęciny, szynki i szałwii jest specjalnością kuchni rzymskiej. W języku włoskim ,salta in bocca, oznacza-skacze do ust. Finezja i bogactwo aromatu sprawia, że potrawa jest wyśmienita. Zapraszam do dzieła!

4 plastry sznycli cielęcych
4 plasterki szynki wędzonej, najlepiej parmeńskiej
4 liście świeżej szałwii lub 1łyżeczka suszonej
ćwiartka cytryny
150 ml białego wytrawnego wina
1 łyżka mąki
50g masła klarowanego
sól, pieprz

Mięso lekko rozbić i skropić sokiem z cytryny, by mięso zachowało po usmażeniu apetyczny, jasny kolor. Posypać solą i pieprzem.
Na każdy sznycel położyć plaster szynki i liść szałwii, spiąć wykałaczką, aby składniki trzymały się razem. Oprószyć mąką.
Na patelni rozgrzać dobrze masło i smażyć na niezbyt dużym ogniu po obu stronach, do lekkiego zrumienienia.
Ułożyć saltimbocca szałwią do góry i wlać wino, dusić 2-3 minuty i podawać. Możemy posypać startym parmezanem.

Saltimbocca możemy podać tylko z bagietką i kieliszkiem wina. Jeżeli ma to być główny posiłek ,to saltimbocca przygotowujemy w trakcie gotowania ziemniaków czy makaronu ,bo więcej czasu nam to nie zajmie.
Namawiam do przyrządzania tego dania ,które cieszy swoją prostotą i zachwyca wyrafinowanym smakiem.
Jeżeli zastąpimy cielęcinę poczciwym kurczakiem, to wielkiej profanacji nie uczynimy, bo walory smakowe będą równie atrakcyjne.

poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Korona z kalafiora z kawałkami kurczaka i pieczonymi ziemniakami


W dużym garnku gotujemy wodę z 1 łyżeczką soli i ½ łyżeczki cukru. Do gotującej się wody, wkładamy cały kalafior i gotujemy do miękkości.
W czasie w którym gotujemy kalafior, przygotowujemy: ½  papryki  pokrojonej  w paski, ½ cebuli pokrojonej  w drobną kostkę, ½ cukinii pokrojonej  w paski i ½ szklanki zielonego groszku.
Wszystkie te składniki przesmażyć  na maśle z dodatkiem oleju.
Pierś  z kurczaka pokroić w paski, posypać solą i curry, a następnie panierować w jajku i bułce tartej. Usmażyć na patelni. Ugotowane ziemniaki, pokroić w cząstki i również obsmażyć. Posypać rozmarynem.
Małym nożem wycinamy otwór w górnej części kalafiora i napełniamy go przesmażonymi warzywami.

Kalafior układamy na środku półmiska. Dookoła paski usmażonego kurczaka na przemian z ziemniakami. Pozostałe warzywa rozkładamy na ziemniakach i kurczaku.

Całość dopełnia majonez, wymieszany z 1 łyżką słodko – pikantnego sosu chilli.








piątek, 13 kwietnia 2012

Papilot z łososiem w marynacie z warzyw.




Świetny kontrast łagodnego łososia w cieście francuskim, a jeszcze lepiej brik i kwasu marynowanych warzyw.
Marynowanie jest ekspresowe. Smak marynaty osiągamy dzięki gotowaniu w winie i kwasowi z ogórków .
Dla bardziej głodnych danie można wzbogacić łyżką ugotowanego ryżu.

2 filety z łososia
2 kwadraty z ciasta francuskiego 20x20cm
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz, sezam czarny
kilka liści sałaty

Marynata z warzyw:
3 korniszony
3  szalotki
1/2strąka papryki
1łyżka kaparów
100 ml wina wytrawnego
2 łyżki oliwy
1 łyżka sosu chilli ,słodko-pikantny
2 łyżki posiekanej pietruszki

Łososia doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Na każdym kwadracie ciasta, po przekątnej, ułożyć liść sałaty, na nim łyżkę ryżu lub nie, i kawałek ryby.
Brzegi ciasta przepędzlować białkiem i skleić trójkąt. Posmarować białkiem i posypać sezamem.
Piec w temp.230stop.około 15min,do zrumienienia.

W czasie pieczenia przygotować sos.
Szalotki pokroić w kostkę, zalać winem ,zagotować i odparować płyn.
Dodać resztę składników, papryka - kostka, kapary - połówki, dusić 2-3 min i na końcu wsypać natkę pietruszki.

Papiloty ułożyć na liściach sałaty z marynatą z warzyw. Taki zestaw sprawi rozkosz każdemu smakoszowi.






środa, 11 kwietnia 2012

Piersi z kaczki z wiśniami na gorąco.



Przepisów na pieczone piersi z kaczki jest bardzo dużo. Każdy ma swój przepis, z jabłkami, żurawiną, pomarańczami i wiele innych połączeń.
Moja propozycja, to kaczka  z wiśniami na gorąco. Przyprawy których  używam, to vegeta, pieprz świeżo mielony, majeranek, sos sojowy kikkoman, sok z pomarańczy.
Zazwyczaj  nacina się skórę kaczki , ostrym nożem w kratkę i posypuje przyprawami .
Ja robię to trochę inaczej i polecam tę metodę moim czytelnikom.
Piersi posypuję vegetą, pieprzem świeżo mielonym i roztartym w dłoniach suszonym majerankiem. Zawsze wszystkie zioła dodawane do potraw, rozcieramy w dłoniach w celu uwolnienia z nich całego aromatu i smaku. Nie solę, ponieważ sól jest w vegecie, oprócz tego w vegecie znajduje się glutaminian sodu, który wpływa na kruchość mięsa, no i zmielone suszone warzywa. Już słyszę głosy oburzenia, glutaminian sodu. Nie dajmy się zwariować, sól kuchenna też jest szkodliwa.  Oczywiście nie namawiam, można jeść również bez soli, tylko czy to jest smaczne?
Po posypaniu przyprawami , nacinam pierś z kaczki z dwóch stron, nacinakiem do mięsa. Nacinak jest doskonałym narzędziem np. przy marynowaniu większych i mniejszych kawałków mięsa.
Tym sposobem, przyprawy penetrują całe mięso przed obróbką termiczną. Cały smak i aromat przypraw przechodzi do całego mięsa, co wpływa na jego soczystość, równocześnie skraca czas pieczenia.
 Następnie skrapiam kaczkę sosem sojowym i sokiem ze świeżej pomarańczy, przykrywam folią i odstawiam na noc do lodówki.
Następnego dnia, piersi z kaczki obsmażam w żeliwnej brytfannie, zaczynając od strony ze skórą. Po chwili przewracam na drugą stronę i po jej obsmażeniu, przewracam z powrotem piersi z kaczki skórą do dołu. Podlewam odrobiną bulionu i piekę w temperaturze 185oC przez 25 minut. Teraz przewracam piersi na drugą stronę i piekę jeszcze 30 minut.
W trakcie pieczenia dwa razy podlewam piersi wytworzonym sosem. Jeżeli  piersi z kaczki po tym okresie są jeszcze twarde, to pozostawiamy je w brytfannie, na pewno dojdą. Możemy również 10 minut przed końcem pieczenia, zdjąć pokrywkę z brytfanny i skórkę przepędzlować  mieszaniną miodu z odrobiną wódki. Skórka ładnie się zarumieni i otrzymamy kaczkę prawie po pekińsku.
Wydaje się to wszystko bardzo proste, ale upieczenie dobrych soczystych piersi z kaczki wcale nie jest takie łatwe i wymaga odrobiny wprawy.
W czasie, gdy kaczka jest w piekarniku, przygotowujemy sos wiśniowy.

Sos wiśniowy:
½ kg wiśnie drylowane – be pestek ( świeże, mrożone, ostatecznie z kompotu)
10 dkg cukier
½ łyżeczki cynamon
3 goździki
30 ml woda
30 ml wódka czysta
1 dkg mąka ziemniaczana

Sposób wykonania:
Wiśnie zagotować, dodać goździki, cynamon i cukier. Sporządzić zawiesinę z 30 ml wody z mąką ziemniaczaną. Zagęścić tym wiśnie, zagotować . Na koniec dodać wódkę.
Sos wiśniowy jest doskonały nie tylko do kaczki. Można go podawać do wszelkiego  rodzaju deserów np. do lodów, naleśników, niektórych serów itd.



poniedziałek, 9 kwietnia 2012

Jaja ale jaja .......


Jajeczka na moim stole wielkanocnym.

sobota, 7 kwietnia 2012

Bułeczki szafranowe - ostatnia szansa przed śniadaniem wielkanocnym.




 Składniki:
10 dag masła
½  l mleka
szczypta pręcików szafranu
5 dag drożdży
25 dag twarogu
5 dag cukru, jeżeli mają być słodkie to 10dag
75 dag mąki pszennej
½  łyżeczki soli
1  jajko do posmarowania

Masło rozpuścić, wlać mleko, wrzucić szafran i podgrzać trochę, około 40stop. Dodać
pozostałe składniki i dobrze wyrobić w" robocie". Pozostawić aby wyrosło, około 1 godziny. Ciasto bardzo wyrasta.
Następnie formować cienkie wałeczki i zaplatać w warkoczyki, ślimaczki, małe kołacze i co tam komu w duszy gra. Przepędzlować jajkiem i do piekarnika nagrzanego do 170-180stop., piec około20min.
Śniadanko wielkanocne z takimi bułeczkami będzie bardzo wykwintne, ale polecam również na posiłki poświąteczne.
Alleluja!

Tort ananasowy z migdałowym krokantem.


Jest on najbardziej lubianym tortem w mojej rodzinie.

Biszkopt, tym razem upiekłem wg przepisu Rafała Mroza. Upiekł się pięknie, a sposób niecodzienny.
5 jaj
¾ szkl. cukru
¾ szkl. mąki pszennej 450
¼ szkl. mąki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek i schłodzić razem z miską w lodówce.
Ubić ze szczyptą soli na gładką, sztywną masę, dodać cukier i ubijać aż się rozpuści.
Utrzeć żółtka i połączyć delikatnie z białkami.
Mąki przesiać 2-3 razy, aby je napowietrzyć i dodać do masy jajecznej. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.
Piec w temp.160 stop. około 30-40min,sprawdzić patyczkiem czy biszkopt jest suchy.
Teraz niespodzianka!  Z wysokości kolan spuszczamy torownicę z ciastem na podłogę. Ja rzuciłem 2 razy. Biszkopt może minimalnie opadł, ale nie wpadł. Następnie powrót do piekarnika, tak na 30-40min.  przy uchylonych drzwiczkach.
Następnego dnia przekroić biszkopt na 3 plastry , nasączyć sokiem ananasowym z puszki, przełożyć kremem i obsypać obficie migdałowym krokantem.  Przepis na krokant podałem już wcześniej.

Krem maślany.
2 kostki masła
2 żółtka
2 jajka
1 szklanka cukru
sok z 1 cytryny
1 puszka ananasów
2 jajka i 2żółtka z cukrem utrzeć na parze, ochłodzić.
Masło utrzeć i dodawać stopniowo masę cukrową . Na końcu ucierania dodać sok z cytryny.
Nasączone plastry biszkoptu posmarować kremem i posypać pokrojonym na małe kawałeczki ananasem.
Na górze ułożyć całe plastry i posypać krokantem.

Jeżeli nie macie swojego wypróbowanego przepisu na biszkopt, skorzystajcie z proponowanego powyżej. Jest doskonały.
Generalnie biszkopt stanowi doskonałą bazę do różnych poczynań cukierniczych. Możemy go przełożyć tym ,co mamy pod ręką i tym na co mama ochotę. Mogą to być różne kremy, śmietana czy dżem. Wierzch można posypać bakaliami, polać czekoladą czy obłożyć sezonowymi świeżymi owocami. Możemy biszkopt upiec w blaszce prostokątnej, pokroić i zrobić ciekawe ciastka tortowe.


piątek, 6 kwietnia 2012

Jajko w chmurce.



Ulubione śniadanko mojej żony, codzienne, nie wielkanocne, ale ponieważ jest to danie bardzo efektowne, uważam, że może zagościć przy uroczystych okazjach i na pewno wzbudzi zachwyt swoją delikatnością jak i urodą.

1 jajko
1 plaster szynki gotowanej lub konserwowej
1 łyżka masła
1 łyżka pietruszki lub szczypiorku
sól,  pieprz

Szynkę i natkę pokroić. Oddzielić białko od żółtka.
Białko ubić z solą i pieprzem, dodać szynkę z pietruszką, wymieszać.
Roztopić masło na patelni (najlepiej o grubym dnie) i wyłożyć 3/4 ubitego białka z szynką i pietruszką.
W środku "chmurki" zrobić wgłębienie i zsunąć z talerzyka delikatnie całe żółtko, przykryć resztą piany i smażyć na małym ogniu 1min.
Teraz patelnię z "chmurką" wstawiamy do piekarnika pod grill do momentu, aż piana lekko się zarumieni – około 2-3 minuty.
Otrzymamy bardzo delikatne danie z płynnym żółtkiem w środku. Do tego tościk i pychota całkowita.

Inny sposób: chmurkę z żółtkiem ostrożnie przewrócić na drugą stronę, zgasić ogień i zostawić na 1 min-żółtko będzie płynne, jeżeli pozostawimy dłużej, zetnie się bardziej. W tej wersji "chmurka" będzie raczej burzowa, przypieczona z obu stron, ale smak nadal doskonały.
Zachęcam do spróbowania, dzieciom się spodoba na pewno.
Takie jajka można podać na wielkanocne śniadanie. Robimy na dużej patelni od razu 4-5 szt. i zapiekamy wszystkie razem. Jeżeli nie mamy patelni z rączką przystosowaną do wkładania do piekarnika, przekładamy delikatnie na blachę i na niej zapiekamy.